Izbor sorti i podloga za šljivu

4

Pravilan izbor sorte u komercijalnoj proizvodnji svakako je najvažniji momenat, jer ako se napravi greška u izboru budući zasad je u startu osuđen na propast, a proizvođači ostaju bez uloženih sredstava i uzaludno potrošenih godina.

Koja će sorta biti izabrana, prvenstveno zavisi od namene i upotrebne vrednosti plodova, lokacija gde se zasad podiže, kao i od raspoloživog sadnog materijala. Od mnoštva sorti koje se danas gaje u razvijenim šljivarskim zemljama, samo nekoliko desetina njih predstavljaju važne komercijalne sorte. I u Srbiji je slična situacija.

U proizvodnim zasadima najviše se gaje čačanska lepotica, stenlej, čačanska rodna i požegača. Pored ovih sorti, manje su zastupljene valjevka, čačanska najbolja, čačanska rana i još neke sorte lokalnog značaja. Veliki problem u uvođenju novostvorenih i introdukovanih sorti u proizvodnju predstavlja virus šarke šljive, jer su sve visokokvalitetne nove sorte uglavnom osetljive na njega.

Izbor sadnica

Pravilan izbor sadnica je od presudnog značaja za uspešno podizanje i dugovečnost zasada šljive, kao i budući kvalitet plodova. Zato se izboru sadnica mora posvetiti posebna pažnja, jer se posledice lošeg izbora nikakvim merama ne mogu otkloniti. U praksi se pokazalo da je za podizanje zasada najbolje koristiti dobro razvijene jednogodišnje sadnice koje moraju da ispune sledeće uslove:

– da su garantovano zdrave i da potiču od zdravih matičnih stabala
– da je identičnost sorte i podloge sigurna
– da su umereno razvijene sa dobro razvijenim korenovim sistemom i očuvanim pupoljcima
– na mestu kalemljenja da su podoga i kalem grančica dobro srasle
– da na sadnicama nema mehaničkih oštećenja od povreda izazvanih gradom, oruđima ili glodarima.

Posebna pažnja mora se posvetiti zdravstvenom stanju sadnica i one moraju biti slobodne od prouzrokovača bolesti i štetočina, prvenstveno od virusa šarke šljive i raka korena. Sadni materijal nabavljati samo iz proverenih i renomiranih rasadnika uz obavezno konsultovanje voćarskih stručnjaka.

Izvor: dipl. inž. Jovan Milinković, PSSS Valjevo

Foto: Pixabay


reklama