Izmene o obnovi registacije i pasivnog statusa porodičnih poljoprivrednih gazdinstava

9

U 2019. biće ponovo aktuelna obnova registracije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, i to sa ne baš velikim izmenama u odnosu na prethodne godine kad se vršila obnova registracije.

Glavni akcenat je stavljen na to da porodična poljoprivredna gazdinstva mogu iz aktivnog statusa preći u pasivan ukoliko se utvrdi da poljoprivredno gazdinstvo nije upisalo u Registar sve katastarske parcele zemljišta na kojima obavlja poljoprivrednu proizvodnju, kao i ako se utvrdi da je poljoprivredno gazdinstvo dalo neistinite podatke u zahtevu za upis, odnosno obnovu registracije ili promenu podataka u Registru, a ti podaci imaju uticaja na ostvarivanje prava na podsticaje.

Pasivan status poljoprivredno gazdinstvo može steći ako dostavi neistinite informacije u zahtevu za korišćenje podsticajnih sredstava, kao i u priloženoj dokumentaciji, tako da poljoprivredni proizvođači ne bi trebalo olako da shvate davanje (ne)istinitih informacija o zasejanim, odnosno zasađenim poljoprivrednim kulturama na odgovarajućim katastarskim parcelama i prilikom konkurisanja za ostvarivanje podsticajnih sredstava.

Foto: Unsplash


reklama