Izvoz mleka u BiH manji za 13,8 odsto

12

Izvoz mleka i mlečnih prerađevina iz BiH u prvih devet meseci prošle godine iznosio je 70,9 miliona KM, što je za 13,8 odsto manje nego u istom periodu 2019, dok je uvoz iznosio 118 miliona KM i manji je za 11,6 odsto u odnosu na prva tri kvartala u godini ranije.

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 odsto, a spoljnotrgovinski deficit mleka i mlečnih prerađevina 47,9 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotgovinske komore BiH.

Iz Komore su istakli da je u devet meseci lani, u odnosu na isti period 2019. godine, zabeležen rast izvoza mleka za 12,2 odsto, mleka i pavlake, koncetrisanog i sa dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 odsto, sira i surutke za 9,6 odsto, te maslaca i mlečnih namaza za 6,7 odsto.

– Ogroman pad izvoza primećujemo kod tarifnog broja 0403, u koji spadaju mlaćenica, kiselo mleko i pavlaka, jogurt, kefir i zakiseljeno mleko, sa dodatim ili bez dodatog šećera ili drugih zaslađivača i voća, i to vrednosno za 17,7 miliona KM – navedeno je u analizi i dodaje da je većina tog izvoza 2019. godine išla za Srbiju.

Iz Spoljnotrgovinske komore su napomenuli da su za mleko i mlečne prerađevine ključna tržišta Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Severna Makedonija, te samoproglašeno Kosovo.

Foto: Free Images, Pixabay


reklama