Izvoz svežeg bobičastog voća iz Maroka postigao nove rekorde

23

Uprkos izazovnoj 2023. godini, marokanski izvoznici bobičastog/jagodičastog voća oporavili su se u 2024, navodi EastFruit.

Tokom prva tri meseca ove godine, izvoz svežeg bobičastog voća dostigao je impresivnih 66.000 tona, što je povećanje od skoro 20% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj porast deluje obećavajuće za celu izvoznu sezonu.

Značajno je da je izvoz borovnice oborio rekord iz 2021. godine, dostigavši skoro 27.000 tona. Izvoz maline je takođe nastavio svoj trend rasta, dostigavši 22.000 tona u 2024. Sveže kupine su postigle rekord, premašivši 900 tona.

Iako jagode nisu oborile rekorde, ipak su zabeležile rast, ukupno 15.500 tona u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Evropska unija i Ujedinjeno Kraljevstvo ostale su primarne destinacije za bobičasto voće iz Maroka, koje čine 92% ukupnog udela od januara do marta 2024.

Primetno, pošiljke svežeg bobičastog voća u UK porasle su za četvrtinu u poređenju sa istim periodom 2023. Pozitivan rast beleži i izvoz u Holandiju, Nemačku, Poljsku i Italiju.

Pored toga, povećane su isporuke svežeg bobičastog voća u zemlje Bliskog istoka. Maroko je, takođe, ojačao svoje pozicije u Norveškoj, Švajcarskoj i Kanadi, a izvršena je i probna isporuka svežih borovnica na indijsko tržište.

Izvor: EastFruit

Foto: Envato


reklama