Izvoz voćarstva povećan za 30 odsto

42

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević otvorio je u Beogradu prvi internacionalni skup uzgajivača bobičastog voća “Berry Business Forum“, gde je izjavio da Srbija beleži konstantan rast proizvodnje i izvoza u sektoru voćarstva.

– Pod zasadima jagodastog voća u Srbiji je gotovo 40.000 hektara, zasadi su gotovo udvostručeni u odnosu na pre 10 godina, a poboljšava se kvalitet i kvantitet proizvodnje – istakao je Stanojević i dodao da je u prvih devet meseci ove godine izvoz jagodastog voća za 30 odsto viši u odnosu na isti period prošle godine, koja je takođe bila rekordna.

Tokom 2020. izvezeno je jagodastog voća za 338 miliona evra, što je 19,4% više u odnosu na vrednost izvoza u 2019. godini, a samo maline u vrednosti od 260 miliona i ona čini 40 odsto ukupnog izvoza voća iz Srbije.

Stanojević je dodao da je pored standardnog voća, poput maline i kupine, u prethodnih nekoliko godina došlo do ekspanzije zasada borovnice, pod kojom je sada 3.000 hektara. Za podsticaje podizanja zasada ove voćne vrste, Ministarstvo je prošle godine dalo 200 miliona dinara, što je bilo dovoljno za 150 hektara novih zasada borovnice, istakao je Stanojević.

On je napomenuo da na svetskom tržištu raste potražnja za jagodastim voćem i ocenio kako Srbija mora da radi na povećanju konkurentnosti, na brendiranju, uvođenju savremenih tehnologija gajenja voća i uvođenju mehanizovane berbe tamo gde je to potrebno.

– Moramo da nastupamo pod brendom Srbija, da nudimo proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom, poput ariljske maline. Država će svojim podsticajima pomagati proizvođačima da podižu zasade sertifikovanim sadnim materijalom, ali i jačanje i proširenje skladišnih kapaciteta – rekao je Stanojević.

On je dodao da proizvođači za te potrebe mogu da koriste sredstva iz nacionalnog budžeta, iz programa IPARD kroz mere 1 i 3, a od ove godine i kroz program za konkurentnu poljoprovredu Svetske banke.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric podsetila je da ta organizacija Vlade SAD podržava proizvodnju voća i povrća u Srbiji kako bi postala što konkurentnija.

– Sarađujemo sa proizvođačima i prerađivačima da povećaju izvoz i zaradu. Ovde ćemo razgovarati sa proizvođačima bobičastog voća da čuju o novim tehnologijama i trendovima, novim mogućnostima za investiranje. Ovaj projaket se uklapa u jedan od ciljeva rada USAID-a u Srbiji, a to je stvaranje novih radnih mesta i što bržeg ekonomskog razvoja, naročito u seoskim područjima – istakla je Suzan Fric.

Ambasador Holandije Jost Reintjes izjavio je kako njegova vlada smatra da Srbija ima veliki potencijal u poljoprivredi, naročito u proizvodnji bobičastog voća, koje je vrlo visokog kvaliteta i može se naći i u holandskim prodavnicama.

– Holandija kao vrlo razvijena poljoprivredna zemlja, drugi izvoznik u svetu iza SAD-a, može da ponudi pomoć. Zato su tu naši instituti, univerziteti, Vlada i što je najvažnije komapnije – rekao je ambasador Reintjes.

Forumu, koji organizuje Agro Belgrade na Beogradskom sajmu, a uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu i Ambasade Kraljevine Holandije, osim stranih i domaćih stručnjaka prisustvuje 120 proizvođača jagodastog voća iz čitave Srbije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Unsplash


reklama