Jabuke iz Srbije lakše stižu na svetska tržišta

83

Izvoz jabuka iz Srbije odvija se uobičajeno, a to znači da prodaja ide bez zastoja u kontinuitetu, što je značajno prvenstveno velikim voćarima.

Pre skoro godinu dana, kad je počeo sukob između Rusije i Ukrajine, bilo je zastoja u prodaji zbog ekonomskih sankcija zapadnog sveta prema RF, pa je trebalo naći put kako voće dopremiti do velikog i značajnog ruskog tržišta.

U ovom trenutku, voće ide i ka ruskim kupcima i na tržišta drugih stranih potrošača, prvenstveno na Bliski istok, što voćarima pruža mogućnost izbora s kim će trgovati.

I dalje, kako kažu veliki trgovci, transport predstavlja znatan izdatak, ali nagašavaju da se u pogledu cene naveliko nekako uklapaju, mada su jabuke sada malo jeftinije nego lane .U zavisnosti od sorte, kilogram jabuka naveliko se kreće od 45 do 75 evrocenti.

– Osim stranih tržišta, voćarima je sada zanimljivo i domaće, zbog skupog južnog voća. Jabuke se ove zime više kupuju jer su banane skuplje nego ranijih godina, pa imamo dva tržišta, domaće i strano, i ne strepimo hoće li se voće prodati, jer samo od naše poslovnosti zavisi koliko će dugo jabuke biti u hladnjači – kaže za „Dnevnik“ Andreja Stanarević iz kompanije „Polino agrar“.

Zemljoradnička zadruga „Voćar“ u Novom Slankamenu jabuke je počela da prodaje odnedavno jer, po rečima menadžera Nikole Lončara, godinama voće čuva u hladnjači za zimski period.

– Za nas je sezona prodaje jabuka tek počela i za sada smo zadovoljni kako je izvoz krenuo, mada je rano davati procene, jer cene jabuka naveliko u odnosu na skupu proizvodnju, radnu snagu i transport nisu baš adekvatne – naveo je Lončar.

Glavni kupac „Voćaru“ je Rusija, ali napominje da je voće iz Srema počelo da ide i ka Bliskom istoku i drugim tržištima, zahvaljujući redovnim odlascima na sajmove.

I početkom feburara od 8. do 10 februara „Voćar“ će biti na Međunarodnom sajmu svežeg voća „Fruit Logistika 2023“ u Berlinu.

– I lane smo bili u Nemačkoj i ostvarili brojne kontakte, pa se nadamo da ćemo i ove godine upoznati nove poslovne partnere i kupce – istakao je Lončar.

Berlinski sajam je, kaže, jedan od najvećih međunarodnih sajmova proizvođača svežeg voća na svetu i priža velike mogućnosti u sklapanju poslova i zato ga veliki voćari ne propuštaju.

I iskustvo malog voćara iz Novog Slankamena Gorana Fijale govori da sezona prodaje jabuka neće biti loša, jer se jabuke dobro prodaju na pijacama, što je za male voćare odlična prilika da se voća brže oslobode.

– Nije samo skupo južno voće razlog što se jabuke ove zime više kupuju, već i što velikim voćarima izvoz ide dobro. Čim se jabuke na pijacama više traže, mali proizvođači znaju da veliki trgovci imaju kupce napolju – kazao je Fijala.

On kaže da su mali voćari zadovoljni i cenom na pijacama ovde. Naveliko na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu kilogram jabuka prve klase je 60 dinara.

Ujedno, sagovornik „Dnevnika“ napominje da se jabuke bolje prodaju u odnosu na ranije godine i zato što je dosta malih proizvođača izašlo iz biznisa.

– Opstali su veliki voćari i mali koji su želeli da ulažu i oni koji su uz jabuke gajili i drugo voće, pa su u slučaju izgubljene zarade na jabukama imali prihod od drugog voća.

Izvor: Dnevnik

Foto: Envato


reklama