Jabuke u hladnjačama čekaju bolju cenu

172

Još jedna godina za brigu i zaborav kod subotičkih proizvođača jabuka. Ništa ove godine nije kako treba, a mizeran rod u hladnjačama čeka bolju cenu. Jabuka je sve neisplativija za proizvodnju, zbog čega se stari voćnjaci krče, a na njhovo mesto ne dolaze novi.

Niži prinos, manji kvalitet, niske otkupne cene. Rod jabuke će se pamtiti ove godine u Subotici. Ali po lošem.

– Prošle godine smo ovaj greni smit prodavali za trideset dinara, sada dvadeset osam ako dobijemo. A, da ne kažem da je ajdared koji će se sada brati, čak oko dvadeset dinara, a prošle godine je bio trideset. Trenutno, kako čujemo, slabo ide izvoz, sve stoji – kaže za RTV voćar iz Đurđina, Perica Nimčević.

Ovakav rod uslovljen je mrazevima u aprilu, na pojedinim lokalitetima bilo je i grada, a kasniju sušu tokom leta nije moglo da nadomesti ni navodnjavanje.

I ovo što je rodilo, najverovatnije će u hladnjačama čekati bolju cenu.

– Sadašnja cena nikako ne odgovara, samim tim što nude za robu negde oko dvadeset, dvadeset i pet dinara, oni ne mogu da pokriju troškove proizvodnje, tako da ja mislim da će to biti ipak skladištenje i traženje nekog načina da bude povoljnija cena ovog proizvoda. Ali treba znati, ako se uskladišti roba, ipak iziskuje neke dodatne troškove, kao što je hlađenje i tretman – smatra članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu, Hajnalka Bognar Pastor.

Sa ovakvim odnosom prinosa, cene i kvaliteta, period povrata ulaganja je sve duži, a za samo jedan hektar zasada potrebno je najmanje četrdeset hiljada evra.

Neće biti iznenađenje ako se nastavi trend krčenja starih voćnjaka i prelaska na drugu proizvodnju.

Izvor: RTV

Foto: Pexels, Unsplash


reklama