Jabuke u skladištima čekaju povoljnije uslove na tržištu

49

Skladišta u kojima članovi Udruženja voćara „Čačanska jabuka” čuvaju svoju robu, puna su do vrha. Zalihe jabuka miruju, jer voćari čekaju neke povoljnije uslove na tržištu i pre svega bolju cenu.

Najveće tržište na koje je odlazila čačanska jabuka je Ruska Federacija, ali usled sukoba u Ukrajini transport robe je, ne samo otežan, već i znatno poskupeo.

– Zastoj je na tržištu i prodaja još nije krenula. Neke količine su otišle u vreme berbe, ali je sada naišao mrtav period. Manje količine idu na rusko tržište i sada, ali znatno manje. Poskupljenje transporta je dosta opteretilo naš proizvod i znatno je teža situacija nego prethodnih godina – rekao je za Tanjug Nebojša Jovanović, predsednik udruženja voćara „Čačanska jabuka”.

Izlazak čačanske jabuke na tržište očekuje se u drugoj polovini decembra i posle Nove godine. Pored ruskog, čačanski voćari pronašli su i nova tržišta za svoje proizvode.

– Rusija ima svoje količine jabuka za period do Nove godine, ali se nadamo da ćemo uspeti nešto da plasiramo i na to tržište. Međutim, otvaraju se i nova, pre svega Bliski istok, Velika Britanija, zemlje u okruženju – naglasio je Jovanović.

On je istakao da su članovi Udruženja voćara „Čačanska jabuka” voćari koji se ovim poslom bave i po pet decenija i da na njihov nastavak bavljenja ovim poslom neće uticati ovakvi uslovi na tržištu.

Međutim, naglašava da će se u buduće raditi sa dodatnim oprezom kako bi se videli u kom pravcu će se kretati tržišta.

Foto: Envato


reklama