Jagodari u Republici Srpskoj zadovoljni sezonom

33

U jeku je berba jagoda, prvog sezonskog voća u Republici Srpskoj, a proizvođači tvrde da će dobar rod i cena od pet do osam KM po kilogramu doneti dobru zaradu.

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, u razgovoru za „Nezavisne novine“ ističe da odavno nije bila povoljnija godina kada je u pitanju proizvodnja jagoda.

– Ove godine su vremenske prilike pogodovale uzgoju jagoda, bilo je dovoljno vlage i dosta sunčanih dana – kazao je Dojčinović i istakao da uzgajivači nisu morali da koriste zaštitu.

Dodao je da je ovogodišnji prinos jako dobar, što kvalitetom, što kvantitetom.

– Budući da je ovo prvo sezonsko voće, dosta se traži – ističe Dojčinović i pojašnjava da se jagode beru mesec dana.

Što se tiče cene, Dojčinović ističe da se one kreću u veleprodaji između četiri i pet KM po kilogramu.

– U maloprodaji one koštaju od 6,50 do sedam maraka po kilogramu – pojasnio je Dojčinović i dodao da proizvođači ove godine mogu biti jako zadovoljni.

Mladen Marjanović, predsednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da je ova godina jako povoljna što se tiče proizvodnje jagode, te da je jako dobar kvalitet.

– Ove godine je bolji rod, služi nas vreme, pogoduje jagodi, tako da je i slađa i kvalitetnija, te ne zahtijeva zaštitu, što je jako bitno. Nemamo dodatnih troškova u vezi s tim – kazao je Marjanović i istakao da se cene kreću od pet do osam maraka po kilogramu.

– Mada je ove godine manje zasejanih površina, te su parcele manje, potražnja je bolja – rekao je Marjanović i istakao da su zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom.

Kako je kazao, građani se sve više odlučuju da kupuju domaću jagodu upravo zato što je ukusnija nego ona iz uvoza.

Sa plantaže „Jović“ iz Prijedora kažu da su ove godine zadovoljni prinosima, ali i cenama, te da je ovo jedna od boljih godina za proizvođače jagoda.

– Prinos je veoma dobar, iznenađujući, cena je do danas bila osam maraka, ali od sada će iznositi šest maraka po kilogramu – kazali su sa plantaže „Jović“.

Ističu da je cena ovog voća niža i u marketima i prodavnicama, te da iznosi oko pet maraka.

– Cena naše domaće jagode se sigurno neće spuštati ispod šest maraka. Sve što naberemo uspeli smo da prodamo uglavnom stalnim kupcima – kazali su s ove plantaže.

Dodaju da su zadovoljni ove godine, te, kako kažu, imaće maksimalne prinose i maksimalan rod.

– Kvalitet je veoma dobar i nema truleži, što je nama najbitnije. Nismo je tretirali nikakvim pesticidima, uglavnom je sto odsto organska – zaključili su sa plantaže „Jović“.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama