Jagode i dalje dominiraju po sadržaju pesticida

189

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida i ove godine su ponovo jagode, saopštila je Američka radna grupa za životnu sredinu, neprofitna nevladina organizacija koja takva istraživanja sprovodi još od 2004. godine.

Ta organizacija navodi da prosečni Amerikanac pojede oko osam kilograma svežih jagoda godišnje, a sa njima i desetine pesticida, uključujući hemikalije koje su zabranjene u Evropi.

U saopštenju za 2021. godinu ističe se da su i jagode koje su naučnici američkog Ministarstva poljoprivrede testirali pre pet godina, takođe imale u proseku sedam do osam ostataka različitih pesticida po uzorku, u poređenju sa dva do tri kod ostalih poljoprivrednih proizvoda.

Kako se navodi, tada je testirano 1.174 uzoraka ovog voća iz konvencionalne proizvodnje, od kojih je oko 89 odsto uzgajano u SAD. Ostatak je bio iz Meksika i jedan iz Holandije.

Analizom je potvrđeno da su gotovo svi uzorci (99%) imali ostatke najmanje jednog pesticida. Oko trećinu je sadržalo ostatke 10 i više, dok je „najprljaviji” uzorak jagoda imao ostatke čak 22 pesticida.

Inače, za potrebe istraživanja korišćeni su podaci američkog Ministarstva poljoprivrede za rangiranje 46 namirnica sa najmanje i najviše ostataka pesticida. Na spisku „najprljavijih” i to u vrhu našli su se spanać, zatim kelj i kupus, a potom nektarine, jabuke i grožđe. Trešnje su na osmom mestu, a slede breskve, kruške, paprika, celer i paradajz.

Sa druge strane su i takozvani čisti poljoprivredni proizvodi koji sadrže najmanje pesticida, što ih čini sigurnijim izborom za kupovinu. Prema izveštaju za 2021, gotovo 70 odsto uzoraka voća i povrća nije imalo ostataka pesticida. Među prvima na toj listi bili su kukuruz šećerac, avokado, luk, ananas, smrznuti grašak, patlidžan, brokoli, kupus, karfiol i pečurke.

Ove godine ta organizacija ističe i štetne fungicide otkrivene na agrumima. Imazalil, fungicid koji je američka Agencija za zaštitu životne sredine klasifikovala kao verovatno kancerogen, otkriven je kod 90% uzoraka citrusa koje je Američka radna grupa za životnu sredinu testirala 2020. godine, kao i kod 95% uzoraka mandarina koje je njihovo ministarstvo poljoprivrede testiralo 2019.

Kao i ranijih godina, najvažnija preporuka ove nevladine organizacije jeste da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Kako kažu, pranje svežom vodom je vrlo efikasno, a pre upotrebe bi trebalo da se voće i povrće pere najmanje 30 sekundi.

Jagode su već nekoliko godina u vrhu liste „najprljavijih” jer one imaju kratak period vegetacije od cvetanja do berbe i teško je ispoštovati bezbednosne intervale, odnosno karencu. To voće je u fazi zrelosti jako osetljivo, plod joj brzo raste i sazreva i mora se često tretirati posebno protiv truležnica. Pokožica jagode je prijemčiva za pesticide.

Stručnjaci napominju da se jabuke najviše tretiraju, nekada i do dvadeset puta i po toj logici bi trebalo da budu najrizičnije, ali ipak nisu. Gotovo polovina tretmana završi se pre nego što se formira plod, a poslednjih dvadesetak dana pre berbe, a dobro je to što kod nje iz predostrožnosti možemo da skinemo koru.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay


reklama