Jagode sve manje proizvodimo, a i cena im pada

43

Rod jagoda ove sezone umanjen je za trećinu u odnosu na ranije godine zbog čestih kiša u protekle dve sedmice.

Samo je kiša, kažu voćari, razlog što će ove sezone ostati bez zarade, a ne i troškovi radne snage, što je bilo ranijih godina, kada su se proizvođači žalili na skupu nadnicu.

Napominju da će ove sezone bolje proći oni proizvođači koji su se jagodama bavili u zatvorenom prostoru, u odnosu na one koji su jagode imali samo u poljima.

Međutim, slabiji rod nije se odrazio na cenu koštanja na pijacama, jer kilogram jagoda, bar u Novom Sadu, košta 200 i 220 dinara .Ranijih godina, kupci znaju, jagode su se prodavale za 300 i 400 dinara, pa i skuplje.

– Prihvatiljiva cena voća na pijacama i marketima je zbog toga što je izvoz slabiji, pa voća ima mnogo na domaćem tržištu – kaže voćar iz Bačke Palanke Mirko Čavić za „Dnevnik” i dodaje:

– Jagode su pune vode, ne mogu dugo da stoje pošto se brzo kvare i to ometa transport u Rusku Federaciju, gde smo izvozili oko 90 odsto tržišnih viškova.

Po rečima Čavića, kilogram jagoda naveliko košta od 140 do160 dinara i po toj ceni prodaju se sve, bez obzira na kvalitet, i krupniji i sitniji rod.

Čović kaže da zbog te cene voćari neće imati ove sezone zaradu ukoliko jagode gaje samo na otvorenom prostoru, a da će bolje proći oni koji se jagodama bave i u otvorenom i u plastenicima.

– Oni koji imaju jagode u plastenicima pre su počeli da ih beru i na početku sezone mogli su po višoj ceni da ih prodaju, pa će dobiti zaradu.

– Za razliku od ranijih godina, kada su troškovi radne snage bili visoki, ove sezone satnica košta 375 dinara i to je prihvatljiva cena za sat branja jagoda – kazao je Čavić i dodao da ove godine nije teško naći radnu snagu.

Direktor Voćarske zadruge „Bačke jagode” u Baču Vladimir Šomoši istakao je za „Dnevnik” da, uprkos lošem kvalitetu, jagode prodaju na inotržištu.

Više od stotinu tona je otišlo u Rusku Federaciju i manja količina jagoda u Austriju. Priprema se novi transport za Rusiju i za sada, mada su jagode pune vode, uspevaju da izdrže dug put do ruskih kupaca – naveo je Šomoši.

Po kojoj se ceni jagode iz Bača prodaju na inotržištu direktor nije znao da kaže , ali je napomenuo da je lane kilogram jagoda naveliko ugovoren po 200 dinara.

Voćarsku zadrugu „Bačka jagoda” čini 60 kooperanata koji jagode gaje na 40 hektara i očekuju da će ove seozne imati oko 400 tona voća.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin kaže da godišnje proizvedemo oko 40.000 tona jagoda i od toga na inotržište prodamo oko 9.500 tona, najviše u Rusku Federaciju.

Magazin ističe da statistika kaže da pod voćem imamo 8.000 hektara jagoda, ali da, po njegovom mišljenju, jagode zauzimaju oko 6.000 hektara.

– Proizvodnja pod jagodama opada, što se zaključuje po prihodima iz izvoza. Pre dve godine jagoda smo prodali za 12 miliona evra, a nekada je izvoz dostizao i 18 miliona evra – rekao je Magazin.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: Envato


reklama