Japanci rade na povećanju potrošnje alkoholnih pića

107

Mlade osobe u Japanu su jedna prilično trezna gomila, ali vlasti u ovoj državi se nadaju da će uspeti to da promene svojom novom kampanjom.

Mlađe generacije Japanaca piju manje od svojih roditelja, što utiče na poreze na pića kao što je sake, čuveno pirinčano vino, a nacionalna poreska uprava je počela da traga za idejama kako da promeni ovaj trend, piše BBC.

Kampanja „Živeo sake!” („Sake Viva!”) osmišljena kao takmičenje za osobe između 20 i 39 godina, koje bi trebalo da dođu na ideju kako da alkohol — bilo da je u pitanju sake, šoču, viski, pivo ili vino — učine atraktivnijim i tako podstaknu rast industrije.

Organizatori kampanje žele da mladi smisle promocije, brendiranje, pa čak i da uvrste najsavremeniju tehnologiju, uključujući veštačku inteligenciju.

Prema navodima japanskih medija, reakcije su različite, a kritike zbog promocije nezdrave navike ne izostaju. Međutim, ima i onih koji su svoje dovitljive ideje već objavili online, pa se tako pojavila i reklama u kojoj je poznata glumica preuzela ulogu virtuelne hostese u digitalnim klubovima.

Učesnici imaju rok do septembra da predstave svoje ideje, pre konačne odluke u novembru, a najbolje među njima biće razvijane uz pomoć stručnjaka.

Na sajtu kampanje „Živeo sake!” navodi se da se japansko tržište alkoholnih pića smanjuje i da starenje stanovništva ima značajan udeo u tome.

Najnovije brojke pokazuju da su ljudi pili manje 2020. u odnosu na 1995. godinu. Prema podacima poreske uprave količina popijenog alkohola po osobi je sa 100 litara pala na 75 litara godišnje.

Izrazito je veliki pad potrošnje piva – prodaja je pala za 20 odsto, na manje od 1,8 milijardi litara.

Prihodi od poreza na alkohol su takođe pali. Kako piše „The Japan Times“, 1980. godine oni su činili pet odsto ukupnih državnih prihoda, dok je 2020. taj procenat pao na 1,7 odsto.

Svetska banka procenjuje da skoro trećina japanskog stanovništva (oko 29 odsto) čine osobe od 65 godina i starije, što je najveći procenat na svetu.

Foto: Envato


reklama