Jedna trećina svetske energije potiče iz obnovljivih izvora

4

Odlučan zaokret čovečanstva ka obnovljivim izvorima energije, koji je otpočeo pre jedne decenije, nastavio se i tokom 2018. godine, saopšteno je početkom aprila iz Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, IRENA.

U toku prethodne godine čisti energetski kapaciteti su na globalnom nivou bili „osnaženi“ sa 171 GW. Na kraju godine su iznosili 2.351 GW i čak jedna trećina globalne proizvodnje energije zasnivala se na OIE.

Čak 84% godišnjeg rasta od 7,9% se pripisuje vetru i suncu. Ipak, voda je ostala vodeći OIE sa udelom od 50 odsto u održivom energetskom miksu naše planete. Sledi vetar sa 24 i sunce sa 20%.

Preostalih 6 odsto zelene energije potiče iz bio-postrojenja, geotermalnih elektrana ili se proizvodi pomoću talasa, plime i energije okeana.

Predvodnice energetske tranzicije su zemlje u razvoju i razvijene zemlje.

Stručnjaci su izračunali i da se tek jedna trećina ukupne nove energije u 2018. godini crpi iz „prljavih“ energenata.

– Svojom poslovnom primamljivošću, obnovljiva energija se potvrdila kao tehnologija koju bi trebalo izabrati za nove kapacitete za proizvodnju struje – izjavio je generalni direktor agencije IRENA Adnan Z. Amin i dodao:

– Trend vredan pažnje u poslednjih pet godina se nastavio snažnim rastom u 2018, što odražava pomak ka obnovljivoj energiji kao pokretač globalne transformacije energije.

Godišnji IRENA izveštaj je u celosti dostupan na sledećem linku: https://www.irena.org/publications/2019/Mar/Capacity-Statistics-2019.

Izvor: Energetski portal

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama