Još sedam lokalnih samouprava dobilo sredstva za pošumljavanje

19

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan potpisao je ugovore sa predstavnicima Pirota, Užica, Kraljeva, Leskovca, Sente, Srbobrana i Alibunara kojima će biti dodeljena sredstva iz Zelenog fonda Srbije za pošumljavanje u 2019. godini u ukupnom iznosu od 13,02 miliona dinara.

Sredstva su dodeljena drugi put ove godine, na osnovu konkursa Ministarstva održanog u julu ove godine, a namenjena su pošumljavanju zemljišta u javnoj svojini autohtonim vrstama drveća i žbunja, navedeno je u saopštenju.

Trivan je naglasio da je pošumljavanje jedan od najvažnijih zadataka u zaštiti životne sredine i da je neophodno da se sve lokalne samouprave dosledno i trajno angažuju na unapređenju javnih površina pod šumom.

– Potrebno je više svesti da je pošumljavanje najvažniji posao u zaštiti životne sredine, i istovremeno najjeftiniji, najefikasniji i najbolji način za sprečavanje posledica klimatskih promena – naglasio je Trivan.

On je podsetio i da su Ujedinjene nacije odredile pošumljavanje kao jedan od prioritetnih zadataka, prihvatajući inicijative među kojima je ona koju je uputila Srbija, da se pošumljavanjem bori protiv klimatskih promena i za bolju životnu sredinu na globalnom planu.

Ministarstvo će, kako je istakao, nastaviti da dodeljuje sredstva i pruža punu podršku lokalnim samoupravama u pošumljavanju.

Novi konkurs za dodelu sredstava Zelenog fonda za pošumljavanje objavljen je jula 2019. godine, u ukupnom iznosu od blizu 23 miliona dinara, a pristiglo je 19 prijava.

Trivan podseća da je Ministarstvo budžetom za 2019. godinu opredelilo 41 milion dinara za projekte pošumljavanja.

Dodelom sredstava iz Zelenog fonda na osnovu dva ovogodišnja konkursa Ministarstva za pošumljavanje u 2019. godini ukupno je dodeljeno 31,08 miliona dinara, odnosno 75,82 odsto od planiranih sredstava.

Sredstvima Zelenog fonda u 2019. godini sufinansirano je 13 projekata u 12 lokalnih samouprava.

Foto: Pixabay


reklama