Veruje se da je ljubičasti jorgovan simbol prave ljubavi, a beli ukazuje na nevinost, ali, bilo kako bilo, u pitanju je cveće koje proleće čini još lepšim i mirišljavijim.

Jorgovan – latinski naziv Syringa Vulgaris, familija Oleaceae (maslina) – rasprostranjen je u svim delovima Istočne Evrope i Male Azije, kao i u vrtovima širom Severne Amerike. Poreklo vodi iz Turske, a kod nas se najčešće uzgaja kao ukrasno drvo za bašte.

U svetu danas postoje preko 1000 vrsti i sorti jorgovana, različitih cvetova, veličine. Takođe, ni cvetanje im nije u isto vreme niti istog intenziteta.

Jorgovan je malo drvo, koje dostiže visinu od 2 do 10 metara. Početkom maja jorgovan će nas obradovati svojim cvetanjem, a cvetovi mogu biti roze, bele, žute, ljubičaste, crvene i plave boje. Kod nas se najviše možemo susreti sa ljubičastim jorgovanom.
Listovi su srcolikog oblika, naspramno postavljeni, dok su kod vrsta manjeg rasta više kapljastog izgleda.
Biljka cveta u periodu od aprila do maja, a cvetovi jorgovana su jako mirisni, piramidalnog oblika, skupljenji u cvast. Svaki cvet je veličine od 5 do 10 milimetra.
Plod biljke jorgovana je čaura koja puca kad sazri i daje seme.

Uzgaja se u dekorativne svrhe, ali i za potrebe u farmaciji i industriji parfema.
Takođe, ljudi ga uzgajaju kako bi ga koristili u narodnoj medicini. Kora i ljuska semena leči dijareju i ostale bolesti organa za varenje. Kora jorgovana sadrži minerale i eterična ulja. Ona se guli u jesen, posle sazrevanja plodova i posle toga se suši na toplom i provetrenom mestu.

Čaj od jorgovana se može dobiti tako što ćete u 2 dcl vode potopiti jednu kašiku usitnjene ljuske ploda ili kore. U vodi stoji oko dva sata. Posle toga se čaj prokuva i ostavi da odstoji još jedan sat. Piju se jedna do dve šolje dnevno, po potrebi mogu i tri.

Eterično ulje jorgovana poznato je kao sredstvo za masažu i lečenje reume, a u narodnoj medicini se koristi i za ispiranje usta. Ulje se pravi tako što napunite cvetovima praznu flašu od jednog litra i u nju nalijete maslinovo ulje, prekrijete i ostavite da stoji na suncu 3 nedelje. Dobijeni sadržaj procediti i možete ga koristiti za masažu.

Sadnja i uzgoj

Jorgovan traži sadnju na mesto gde ima dosta sunca. Prija mu i lagana hladovina, kao i zemljište koje je dovoljno vlažno i drenirano. Najpovoljniji period za sadnju je u jesen ili proleće. Sadnja se vrši na razmaku od 1,5 do 5 metara, zavisno od sorte ili vrste i koliki joj je prostor potreban za grananje.
Kad iskopamo dovoljno duboku rupu, dodajemo kompost i posle toga posadimo jorgovan. Nakon sadnje, biljka zahteva obilno zalivanje. Ne bismo trebali da sadimo jorgovan u predelima gde su mnogo jaki mrazevi, jer nam to može uništiti njegove divne pupoljke.

U gradskim sredinama jorgovan se gaji kao dekorativna biljka. Može se koristiti i kao rezano cveće, dok se neke od njegovih vrsta mogu uzgajati i u saksijama.

Presađivanje i razmnožavanje jorgovana

Presađivanje se vrši u proleće. Mlade biljke jorgovana jako dobro podnose presađivanje. Neko preporučuje i presađivanje u jesen, jer tada biljka ulazi u fazu mirovanja. Za presađivnje, jorgovanu je potrebna dobra drenaža i kiselo zemljište.

Razmnožavanje je najbolje raditi od marta do juna, jer je taj period najpogodniji za ukorenjavanje. Reznice jorgovana su obično dužine od 20 do 25 cm, sa nekih 5 do 6 listova. Na donjem kraju reznice, ispod kolenca, vrši se orezivanje, jer će se odatle pojaviti koren. Bilo bi dobro da koren, kad se pojavi, potopimo u hormone za zakorenjavanje i stavimo u mešavinu humusa i zemlje. Posle toga, prekrije se najlonom i stavi na toplo mesto, sa dosta (ali ne i previše) sunčeve svetlosti. Zalivati i prskati reznice mlakom vodom. Zemlja ne sme da bude previše vlažna, jer lako dolazi do truljenja. Najlon bi trebalo podizati svakog dana da uđe svež vazduh.

Jorgovan se može razmnožavati i iz semena i kalemljenjem.

Kalemljenje jorgovana

Kalemljenje jorgovana primenjuje se u martu i aprilu, kad kreće vegetacija. To je prosto spajanje koje se primenjuje kad su podloga i kalem grančica približno iste debljine. Sa podloge se uklone svi pupoljci skalpelom, napravi se presek makazama i kosina skalpelom. Kalem grančica se poklapa sa kosinom podloge. Na kalem grančici trebalo bi da ostavimo dva pupoljka. Ukoliko preseci lepo legnu, spajamo ih tako što ćemo ih vezati trakom ili kanapom za kalemljenje. Posle vezivanja potrebno je izvršiti premazivanje vrha kalem grančice kalem voskom.

Gajenje i održavanje

Jorgovan jako brzo raste. Obožava sunce, kao i manju hladovinu. Da bi gajenje bilo uspešno, moramo biti upoznati sa nekim sitnicama kako bi se biljka pravilno razvijala.
U proleće je jorgovanu potrebno dodavanje sloja malča i komposta. Takođe, trebalo bi ga đubriti sa đubrivima koja su bogata fosforom. Na taj način podstičemo cvetanje. Isti postupak treba ponoviti kad prođe cvetanje. Isto tako, kad prođe sezona vrši se i orezivanje jorgovana.

Orezivanje

Kod jorgovana rezidba počinje onog trenutka kad se završi sezona, odnosno, kad precvetaju i poslednje mirišljave cvasti. Moramo biti oprezni jer jorgovan na mladim granama daje cvetove posle perioda od jedne do pet godina. Uklanjanjem trećine starih grana svake godine vrši se podmlađivanje biljke. Potrebno je da ostavite dovoljan razmak između većih grana kako bi celo stablo dobijalo podjednaku količinu sunčeve svetlosti. U velikoj meri orezivanje zavisi i od nas, da li nam zaklanja vidik, baca senku…
Trebalo bi proveriti i da li ima novih izdanaka uz sam koren. Odstranite ih jer oni nepotrebno troše snagu biljke.

Foto: Cover Images