Kako da dođete do novog traktora uz pomoć države?

1266

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, počela je prijava za novčane podsticaje, koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom. Maksimalni iznos, koji jedno gazdinstvo bespovratno može dobiti je 25.000 evra, dok će firme moći da računaju i na 200.000 evra.

Sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, projekat će trajati tri godine.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao za „Jutarnji dnevnik“ RTS-s da na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, može da konkuriše svako gazdinstvo, kao i da je javni poziv namenjen voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća.

On je najavio i da će imati još dva takva poziva – jedan će biti namenjen za stočare, a posle toga i za ratare čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe. Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40% je kreditna podrška, deset odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi, a u ceo sistem uključeno je 14 banaka.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mlađi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno, iz nerazvijenih područja.

Što se tiče nabavke traktora, ministar je istakao da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju i da je, kako saznaje, jedno preduzeće već izdalo 120 profaktura.

Nedimović dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. Takođe, ukazao je da ne može da se kupi samo poljoprivredno zemljište, a sve drugo može.

– Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 posto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 posto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami – objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina. Podvukao je da je to novac Srbije, da se radi zajedno sa Svetskom bankom, ali da Srbija plaća kredit i da ne bi imali ovoliko kreditnih linija da Srbija nema dobar finansijski potencijal.

Ministar je naglasio i da je procedura jednostavna.

– Kada vam se odobri kredite onda ulazite s biznis planom kod poslovne banke i mislim da svako može da konkuriše – kazao je ministar.

Naveo je i da su imali veliku akciju s otkupljivačima krompira i da je 300 tona krompira otkupljeno iz Prilika, Katića i sela Rti kod Lučana.

Izvor: RTS

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama