Kako da proverite stepen izmrzavanja ozimih useva

20

Talas niskih temperatura koji je zahvatio našu zemlju zabrinuo je i ratare. Na nekim područjima bilo je golomrazice i zabeleženo je da se dva dana temperatura u termometru spuštala do minus 20 stepeni.

Mr Ilija Bjelić, savetodavac u PSSS Zrenjanin, kaže da, prema njegovim saznanjima, niske temperature najverovatnije nisu ugrozile čvor bokorenja ozimih strnina, koji se nalazi pod zemljom.

Iz tog razloga kod ovih useva verovatno neće biti problema zbog izmrzavanja. Međutim, to se ne može tvrditi sa sigurnošću. Zato je potrebno uzorkovati i pregledati biljke sa parcela. Poljoprivrednici mogu sami da provere da li je bilo izmrzavanja na usevima.

Kako savetuje mr Ilija Bjelić, poljoprivrednici bi najpre trebalo da izvade kocku zemljišta površine 20 puta 20 cm i dubine 15-20 cm zajedno sa biljkama i zemljom.

Ovaj uzorak trebalo bi ostaviti dva-tri dana u prostoriji u kojoj je temperatura 10-15 stepeni, a ako je zemljište suvo, treba ga zaliti. Posle ovog perioda biljke se prebacuju u svetlu prostoriju čija je temperatura 15-20 stepeni i tamo se ostavljaju oko nedelju dana.

Nakon toga ispira se zemlja sa biljaka i pregleda se da li ima mladih korenčića i da li su počeli da rastu novi listići, kao i u kakvom je stanju čvor bokorenja.

Pojava korenčića, porast listića i beličasta boja čvora bokorenja jasno pokazuju da je biljka preživela, a žuta i smeđa boja delova biljke i odsustvo bilo kakvog porasta ukazuju na suprotno. Ovaj postupak primenjuje se kod strnih žita.

Provera stanja useva uljane repice je slična, s tom razlikom što nema potrebe da se biljke posmatraju 10 dana. Dovoljno je preseći ih dva-tri dana posle unošenja u prostoriju. Ukoliko se na preseku ukaže žuta ili smeđa boja, to je jasan znak da je došlo do nepopravljivog oštećenja, objašnjava Bjelić.

Izvor: Poljoprivrednik
Foto: Cover Images


reklama