Kako Kikinda pomaže mladima u ruralnim područjima

12

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo supružnici Danijela i Nedeljko Grujić iz Ruskog Sela, dobili su sredstva za kupovinu 30 grla ovaca. Dok Grujići očekuju isporuku stada, u njihovo dvorište već je stigla rotaciona kosačica. Priključnu mašinu nabavili su na osnovu programa podrške mladima u ruralnim područjima, koju je grad Kikinda prvi put realizovao.

– Očekujemo isporuku umatičenog stada ovaca rase Il de frans u narednih 40 dana. Početnici smo u stočarstvu, a na internetu smo saznali da je to najbolja rasa i da prodaja dobro ide. Pokrajina nam je za tu namenu obezbedila 1,2 milion dinara. Značajnu pomoć u vidu 50 odsto povraćaja sredstava, odnosno oko 60.000 dinara, ostvarili smo zahvaljujući programu podrške mladima. U vezi gradskog konkursa i svih pojedinosti, najviše smo se oslonili na Poljoprivrednu stručnu službu Kikinda. Njihova pomoć bila je presudna – kaže Danijela Grujić.

Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu, naveo je da je grad Kikinda prvi put u budžetu opredelio sredstva za podršku mladima u ruralnim područjima, kroz podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

– U te svrhe je opredeljeno 1,4 miliona dinara. Ukoliko mladi pokažu veće interesovanje, naredne godine izdvojićemo više sredstava. Za ovu vrstu podsticaja mogu da konkurišu mladi čije je prebivalište u nekom od devet naših sela, a u svom vlasništvu imaju ispod 10 hektara zemlje i mlađi su od 40 godina. Maksimalna visina sredstava za ovu meru iznosi 140.000 dinara, a do 50 odsto vrednosti investicije. Sredstva se opredeljuju za nabavko opreme za stočarstvo, priključnu mehanizaciju, izgradnju stočarskih objekata… Interesovanje je veliko, a još sva sredstva nisu utrošena. Pozivam zainteresovane da konkurišu i da se obrate Odseku za poljoprivredu – kazao je Oličkov i apelovao na poljoprivrednike da posle žetve ne pale biljne ostatke.

Foto: Grad Kikinda


reklama