Kako prepoznati falsifikat meda?

82

Med je uz maslinovo ulje najfalsifikovaniji proizvod u svetu. Na tu činjenicu upozoravaju nalazi Veterinarske inspekcije i apeli Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Upravo ta organizacija pruža veliku pomoć proizvođačima, ali i kupcima da dođu do zdravstveno bezbednog proizvoda.

Ljubav prema pčelarstvu i svemu lepom što bavljenje tim poslom nosi, izraženo je u porodici Jakšić iz Novog Sada. Principe dobre pčelarske prakse poštuju Saša i njegov sin Stefan i, kako kažu, ponosni su na svoj posao i saradnju sa profesorom Jovanom Kulinčevićem, stručnjakom svetskog glasa.

Saša Jakšić objašnjava da dobra pčelarska praksa podrazumeva da se vode beleške.

– O svemu. Šta se koristi od sredstava za dezinfekciju košnica, koji se lekovi koriste za obaranje varoe, kao i zdravstveno stanje tih pčelinjih zajednica – napominje Jakšić.

Med je prirodan, zdrav i sladak proizvod, ali isto tako može da izazove gorak ukus kod potrošača i to dovođenjem u zabludu, zbog primera bezočnih prevara pojedinaca, koji ne spadaju u proizvođače, već u pakere meda.

Kako prepoznati pravi med?

Jedan od načina je da kašičicu meda zagrejete – pravi med vri i ne menja boju i ne dimi za razliku od falsifikovanog meda.

Međutim, kad ste na pijaci ili u marketu, nemate priliku za takav ili neki drugi eksperiment. Jedan od načina da proverite kvalitet meda je sledeći – stavite šaku iza tegle i ako se prsti provide, verovatno se radi o lažnom medu. Pravi med ima određenu gustinu i zamućenost zahvaljujući polenu i drugim materijama.

Najpouzdanija metoda za utvrđivanje kvaliteta meda, ipak su laboratorijske analize, jer su falsifikatori usavršili tehnologiju i dodaju između ostalog šećer iz kukuruza ili šećerne trske, kao i razne sirupe i takvi proizvodi nisu prirodni i suprotni su važećem Pravilniku.

– Ono što bi svrstalo med u kategoriju prirodnih proizvoda jeste prisustvo polenovih zrna u medu i na osnovu njih u nerastvornom delu meda može da se odredi njegovo botaničko poreklo, da li je to bagremov ili lavandin med, šta više i njegovo geografsko poreklo – tumači Marijana Sakač sa Naučnog Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Geografaskim poreklom zaštićen je fruškogorski lipov med, po sastavu jedinstven u svetu.

Na osnovu ispitivanja na Naučnom Institutu za prehrambene tehnologije i saradnje sa drugim institucijama utvrđeno je kod lipovog i još nekoliko egzotičnih vrsta meda izraženo delotvorno svojstvo, između ostalog, u sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija u organizmu zahvaljujući antioksidativnim materijama.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Unsplash


reklama