Kako prepoznati lažno maslinovo ulje

2293

Maslinovo ulje je ključna namirnica u mediteranskoj ishrani, kao i glavni razlog dugovečnosti i zdravog srca stanovnika Grčke, Italije i Španije. Poslednjih godina je postalo izuzetno popularno, što zbog svog neobičnog i prijatnog ukusa, što zbog toga što spada u najzdravije izvore masti za naš organizam. I naravno – to je dovelo do toga da počne masovno da se falsifikuje i razređuje. Zato ćemo vas posavetovati – kako da izbegnete lažno maslinovo ulje, ali i ono lošijeg kvaliteta.

Evropska komisija za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane upozorila je da ekstra devičansko maslinovo ulje spada u proizvode koji se najčešće falsifikuju i kao najveći rizik navela špekulante iz Italije. Nažalost i u Grčkoj je sve više i više falsifikata maslinovog ulja, koje se prodaje po nerealno niskim cenama, mahom naivnim turistima. Neki izvori kažu da čak 70% ekstra devičanskog maslinovog ulja na tržištu zapravo to i nije – uglavnom je razređeno maslinovim uljem lošijeg kvaliteta, a često i drugim biljnim uljima – sojinim, palminim, suncokretovim ili repičinim. Boja se „podešava“ dodavanjem hlorofila ili beta karotena.

Nažalost, prevaranti svuda postoje, ali nemojte dozvoliti da budete njihova žrtva. Ako dobro poznajete proizvod koji kupujete, niko vas ne može nasamariti. Evo kako da prepoznate pravo i kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje, i dobijete najbolje što može za svoj novac:

  • UKUS – Ukus ekstra devičanskog maslinovog ulja je lep, pun i kvalitetan. Dakle, probajte ulje. Jasno je da je ovo u marketima nemoguće, ali ako ga kupujete tokom letovanja na pijaci ili od proizvođača, trebalo bi da vam dozvoli tu mogućnost. Ukoliko ne osetite aromu, ili još gore, ako ukus podseća na plastiku, sve su šanse da pokušavaju da vam prodaju lažno maslinovo ulje. Kvalitetan proizvod treba da ima svež ukus maslina, i da ostavlja u grlu blago ljutkast trag.
  • BOJA – Istina je da nijansa zavisi od mnogo faktora, najviše od samih maslina, ali ekstra devičansko maslinovo ulje treba da bude žućkasto-zeleno. Za razliku od njega, rafinisano ulje je retko, bledo žute boje ili je pak intenzivno zelene boje zbog dodataka veštačkih boja kod falsifikata.
  • AMBALAŽA – Odmah otpišite sve što se prodaje u prozirnoj, ili još gore – plastičnog ambalaži. Maslinovo ulje ne voli svetlost, propada na njoj, tako da u obzir dolaze samo tamne staklene flaše ili limenke. Ozbiljan proizvođač to zna, tako da neće ni pakovati kvalitetno ulje u prozirnu plastičnu flašu.
  • DATUM – Obratite pažnju na datum berbe i datum proizvodnje. Poželjno je kupiti što kasnije proizvedeno ulje.
  • OZNAKE – Detaljno pogledajte oznake na ambalaži. Kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje ima naznačenu kiselost maksimalno do 0,8%. Ako te oznake nema, verovatno je u pitanju falsifikat. Takođe, neki proizvođači imaju trik da napišu „čisto maslinovo ulje“ ili „prirodno ulje“ i da tako zapravo zaobiđu propise. Dakle, kupujte isključivo ono na čemu je naznačeno da je ekstra devičansko maslinovo ulje.
  • ZAPREMINA – Proverite da li je isto ulje moguće kupiti u manjim flašama – na primer onim od 0.5 l ili 0.2 l. Obično se falsifikati na tržištu pojavljuju samo u zapreminama od 2 ili 5 litara.
  • PROIZVOĐAČ – Ime, adresa i broj telefona proizvođača obavezno treba da budu navedeni na etiketi, kao i code broj.

Ako ste pratili naše savete i kupili ulje, evo finalnog testa za kraj. Stavite ulje u frižider na 24 časa. Pravo maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masti, pa je očekivano da se na hladnom zgusne i očvrsne. Ukoliko ulje ostane tečno, onda u njemu dominiraju polinezasićene masti, dakle u pitanju je neka druga vrsta biljnog ulja, kao što je suncokretovo.

Foto: Pixabay


reklama