Kako sačuvati riblji fond od ribokradica?

78

Vanredne kontrole se izvode na svim područjima pod ingerencijom ribočuvarske službe „Vojvodinašuma“. To područje obuhvata oko 400 km duž reka Save i Dunava i kratke reke Sudve u Sremu koja je bogata ribom.

Pre svega se kontrolišu ribokradice koje love pomoću hemijskih i električnih sredstava, ali i profesionalni i sportski ribolovci kako bi mrest ribe koji je u toku uspeo, kaže za Radio Novi Sad direktor za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo „Vojvodinašuma“ Branislav Stankov.

– Da bi mrest bio uspešan, moraju da se poklope biološki i ekološki uslovi tako da su rigorozne kontrole neophodne u svrhu obezbeđivanja opstanka ribljeg fonda od ribokrađe. Takođe je neophodna i asistencija pravosuđa u očuvanju tog fonda. Asistencija u smislu da se prijave procesuiraju i zahvaljujući prekršajnom sudu je u ovoj oblasti i uveden red. To znači da za prekršaj mora da se odgovara onako kako je zakonom predviđeno a ne samo da se prekršilac opomene – kaže Stankov.

On objašnjava da riblji fond najviše ugrožavaju ribokradice koje love na struju, a da ribočuvari godišnje zaplene više od 100 hiljada metara raznih vrsta mreža i napišu oko 100 prijava.

Stankov takođe najavljuje da će ribočuvari biti manje popustljivi prema prekršiocima kako bi se sačuvao riblji fond.

Izvor: Radio Novi Sad

Foto: Unsplash


reklama