Kalikarpa – lepota ljubičastih bobica

39

Kalikarpa (Callicarpa bodinieri) je listopadni žbun posebno atraktivan zbog ljubičastih bobica koje se javljaju u jesen, a na stablu se zadržavaju i preko zime.

Ova ukrasna biljka je vrsta veoma zahvalna za gajenje i preporučuje se i početnicima u baštovanstvu.

Kalikarpa cveta sredinom leta lepim tamnoroze cvetovima, koji imaju blag miris privlačan insektima – oprašivačima.

Ovaj žbun raste do visine od tri metra, pa ga pažljivo uklopite u prostor. Uz zidane ograde ili na rubu prostranog travnjaka može da napravi odličan efekat, posebno u jesen kada se pojave bobice.

Biljka ne trpi preterano sunčane ni preterano senovite položaje. Dakle, jutarnje sunce bez jakog letnjeg zapadnog sunca biće dobra pozicija, pa tako i planirajte sadnju.

Kalikarpa dobro podnosi naše kontinentalne zime, ali se ipak za sadnju preporučuju pozicije zaklonjene od hladnih zimskih vetrova. U prve tri godine bilo bi dobro da se biljka i dodatno zaštiti od mraza. Kad ojača i koren se lepo razvije, neće biti većih problema oko nege.

Prilikom sadnje kalikarpe obavezno koristite zgoreli stajnjak ili neko sporootapajuće đubrivo. Sadite je kao i ostale ukrasne žbunaste vrste. Prvenstveno vodite računa da prilikom sadnje ne oštetite korenje, a da biste postigli pravi efekat, sadite dve do tri sadnice u grupi.

U svakoj sezoni novi prirast trebalo bi orezati za jednu četvrtinu i to u proleće pre nego što počne listanje. Uz ovo, može se obaviti i dodatno orezivanje kako bi se održao dobar izgled biljke.

Kalikarpa se razmnožava reznicama poludrvenastog stabla uz upotrebu hormona za ožiljavanje. Reznice možete skidati u proleće i kasano leto, ali je zbog formiranja bobica bolje da se skidaju prolećne reznice.

Biljka ne podnosi preteranu vlagu i to je važno da znate, ali ni preteranu sušu. U toku leta je potrebno zalivanje samo ako nastupe duži sušni periodi. Zemljište gde je sadite mora da bude dobro ocedno.

Što se prihrane tiče, svakog proleća okopajte biljke i posle orezivanja dodajte neko sporootapajuće đubrivo.

Jedini problem u nezi može da bude suviše alkalno zemljište. Visoka pH vrednost zemljišta na kalikarpi možete primetiti po problemima kao što su fleke na lišću.

Iako plodovi kalikarpe nisu otrovni, ne preporučuju se u ishrani jer su izuzetno gorki.

Iz kalikarpe su izolovana nekoliko jedinjenja (borneol, spatulenol, kalikarpenal, intermedeol) koja su pokazala repelentna svojstva prema insektima, posebno prema komarcima.

Foto: Pixabay, Wikipedia


reklama