Kanadski i crnogorski naučnici tragaju za rešenjeg ubrzanog sušenja bukve u šumama južne Evrope

103

Saradnja kanadskih i crnogorskih mikrobiologa – fitopatologa dovela je do jedinstvenog naučnog otkrića, nove fitopatogene gljive iz roda Biscogniauxia – uzročnika ubrzanog sušenja bukve u visokovrednim šumama južne Evrope.

Profesori Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Jelena Latinović i Nedeljko Latinović u saradnji sa profesorom Vladimirom Vujanovićem i njegovom laboratorijom za molekularna istraživanja na „University of Saskatchewan“, objavili su rad u decembarskom broju prestižnog naučnog časopisa „Microorganisms“ (Impact Factor: 4.152) pod nazivom „Natural Fungicolous Regulators of Biscogniauxia destructiva sp. nov. That Causes Beech Bark Tarcrust in Southern European (Fagus sylvatica) Forests“(2020).

– Naučni rad rasvetljava problem sušenja šuma u NP „Lovćen“ i opisuje novog parazita kao uzroka „katranske“ kore i otvorenog raka kore bukve u Crnoj Gori. Autori dalje analiziraju epidemiologiju ovog patogena, u poređenju sa podacima istraživača iz Italije, kao i njegovu evoluciju kroz pojavu genetske introgresije adaptirane na raznolikost bukve na području Balkana – saopšteno je iz PR službe Univerziteta Crne Gore.

Naročito je važno, navode, otkriće diverziteta mikoparazita, zbog njihovog potencijala u zaštiti od ovog destruktivnog oboljenja.

– Imajući u vidu nova saznanja o pravom uzročniku ovog oboljenja i oskudnim podacima o biološkoj zaštiti bolesti kore bukve, dobijeni rezultati bi mogli poslužiti za buduća istraživanja na tom polju, i mogućem zajedničkom rešenju za širi region južne Evrope, Jadranske regije i Balkana – zaključuje se u saopštenju.

Foto: Unsplash


reklama