Kasna setva pšenice se isplatila kikindskim poljoprivrednicima

359

Kikindskim poljoprivrednicima isplatilo se što su ove sezone setvu pšenice obavili u kasnijim rokovima, kako je to struka i predlagala, s obzirom na vrlo suvo zemljište tokom oktobra. Pod hlebnim zrnom se u Kikindi ove sezone našlo oko 18.000 hektara, nešto više nego lane.

Kikindski poljoprivrednici ove sezone poslušali su struku koja je predlagala da se sa najvažnijim poslom u ovom delu sezone ne žuri, već da se sačekaju optimalni uslovi za setvu pšenice, tako da su paori ove godine žito sejali i u novembru.

– Ona je tada izbujala i došlo je do napada lisnih vaši tako da su poljoprivredni proizvođači prošle godine u prvim rokovima setve kasnije imali problema. Vođeni tim iskustvom ove godine nisu žurili pa je setva počela polovinom oktobra, pa i kasnije – kaže Branislav Kockar, vlasnik poljoprivrednog preduzeća u Kikindi.

Pšenica zasejana u oktobru trenutno je u fazi tri lista i nalazi se u odličnoj kondiciji, pogotovo posle obilnih padavina.

– One pšenice iz prvih rokova setve su već pokrile njivu potpuno, to je faza tri lista i tu su se pojavili glodari, u većoj meri, pa apelujemo na proizvođače da obiđu svoje parcele i vide u kakvom su stanju – dodaje Aleksandar Pap, iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Cena pšenice protekle godine bila je 36 dinara za kilogram, dok je ove sezone prepolovljena, ali je uprkos tome, interesovanje za hlebno zrno i dalje veliko. Ratari su sejali i uljanu repicu na oko 4.000 hektara.

– Prošle godine je cena pšenice bila dobra, dok je sada prepolovljena. Šta će naredne godine biti sve zavisi od ponude, tražnje, situacije na tržištu i ko zna od kojih još parametara – nadovezuje se Kockar.

Na području Kikinde i Novog Kneževca, regiona koji pokriva kikindska Poljoprivredna stručna služba, pod pšenicom je ove sezone zasejano 26.000 hektara, nešto više nego lane, a sve to na uštrb kukuruza koji se poslednjih godina pokazao kao rizična proizvodnja na severu Banata.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama