Keserović: „Voćare čeka najbolja godina još od 2013, uprkos snegu“

479

Sneg i niske temperature u aprilu mogle bi, kad se radi o voću, da nanesu štetu šljivi i kruški, kaže za „Danas“ Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Međutim, uprkos tome i izmrzavanju voća koje smo imali, ova godine bi za voće u Srbiji, smatra on, mogla da bude jedna od najrodnijih godina još od 2013.

– U poslednjih deset godina imamo prosečno više temperature u januaru, februaru i prvoj dekadi marta i to utiče na brži razvoj generativnih pupoljaka, kod breskve i kajsije pogotovo. Imali smo malo niže temperature i sada u februaru i martu i tada je došlo do izmrzavanja. Neke sorte su izmrzle do 50 i 60 odsto, a druge do pet ili 10 odsto. Moja procena je da će prinos biti veći za 50 odsto u odnosu na prošlu godinu jer je jako veliki potencijal – ističe Keserović.

Ukoliko temperatura narednih dana bude išla do minus tri ili četiri, najugroženije će biti šljiva i kruška, napominje on, jer su one u fazi cvetanja, koja je zajedno sa fazom precvetavanja najosetljivija.

– One bi mogle da pretrpe veće štete. Trešnje bi izdržale te temperature, dok za jabuku ne bi trebalo da bude značajnijih problema. Ukoliko prođe sve kako treba i bez obzira na izmrzavanje koje smo imali potencijal je toliki da očekujem da ovo bude jedna od najrodnijih godina u Srbiji od 2013 – ističe Keserović.

On kaže da su mnogi voćari pripremljeni za niske temperature i da postoje razni načini kako da sačuvaju biljke, od bala slama koje se stavljaju oko voćnjaka i koje se pale kada se živa spusti na minus jedan do antifrost sistema i mašina koje izbacuju topli vazduh.

– Sve više se ulaže u voćarstvo i to se i vidi naročito kod jabuka kojih smo 2017. imali na 25.000 hektara. Sada ih je sigurno zasađeno na 28.000 hektara i tu je najveći pomak napravljen jer se proizvodi 500.000 tona. Prinos jabuka je 2002, na primer, bio 100.000 tona – ističe Zoran Keserović i kaže da je i dalje najviše hektara pod šljivom, ali da su pomaci vidljivi kod brojnih sorti poput borovnice koju smo prošle godine izvezli za 16 miliona evra.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay, Facebook


reklama