Kikinda dobila sedmu školsku šumu

26

Sedma školska šuma u Kikindi zasađena je u rubnom delu Nakova.

Đaci OŠ „Petar Kočić “i njihove učiteljice i nastavnice posadili su 86 sadnica mlečnog i gorskog javora, kao i sibirskog bresta. Ekološkoj akciji, pored ostalih, prisustvovao je i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Sadni materijal obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i JP „Vojvodina šume“.

– Ovo je nastavak kontinuirane akcije pošumljavanja naše sredine. Kikinda i severni Banat su najnepošumljeniji delovi naše zemlje i Evrope, pa svaka nova zasađena mladica može samo da poboljša našu ekološku sliku. Deca su sa velikim entuzijazmom učestvovala u sadnji. Sigurno će ih jednog dana ova akcija sećati na ovaj deo detinjstva. Važan je bio i danas održan ekološki čas. Naučili su zašto je važno da svi zajedno čuvamo životnu sredinu – rekao je Lukač i potvrdio da se za pošumljavanje Kikinde i okoline sredstva izdvajaju iz budžeta, ali i da lokalna samouprava konkuriše kod nadležnih pokrajinskih i republičkih organa.

Da Kikinđani veoma dobro znaju koliko su im potrebne šume ocenila je Brankica Tabak iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

– Đaci su najbolji pokazatelj na kome treba da ostane briga o šumama. Slične akcije ponovićemo u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Subotici. Pokrajinski sekretarijat opredelio je Kikindi oko 600 sadnica. Školska šuma brzo će dobiti svoj pravi izgled, jer su zasađena stabla stara četiri godine – navela je ona.

Preostale mladice poslužiće da se popuni zelenilo na Gradskom trgu, a zasadiće se na Gradskom stadionu, u Školskom i Dečijem dispanzeru, u Banatskoj Topoli, Sajanu i na još nekim lokacijama.

Milan Majstorović, predsednik MZ Nakovo, ukazao je da je na inicijativu grupe meštana odlučeno da se školska šuma posada na ovom mestu. Do sada je u Nakovu pošumljeno oko sedam hektara.

– Ostala su još tri hektara, a mladice su našle svoje mesto i na nekadašnjoj deponiji gde je zasnovano 1.500 sadnica. Prostor na kom je zasnovana školska šuma rekultivisali su meštani – rekao je Majstorović.

Foto: kikinda.org.rs


reklama