Kikinda izdvaja 1,2 miliona dinara za pčelarstvo

286

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, u pratnji Ljubana Sredića, člana GV za poljoprivredu i mesne zajednice, i Dalibora Oličkova, rukovodioca Odseka za poljoprivredu, posetio je članove Udruženja pčelara „Kikinda”.

Bila je to prilika da se zvaničnici lokalne samouprave upoznaju sa tekućim problemima i planovima pčelara. S druge strane, najavljene su nove mere iz oblasti ruralnog razvoja, koje će se ticati nabavke novih rojeva i pčelarske opreme.

– Poznato je da su naši pčelari u prethodnom periodu pretrpeli velike gubitke zbog pomora pčela. Grad, pokrajinska administracija i država pokazali su razumevanje i pomogli pčelarima koji su pretrpeli gubitke. Nabavku ove opreme pomogla je lokalna samouprava, a na naše razumevanje i pomoć pčelari mogu da računaju i u narednom periodu. Izdvajaćemo značajna sredstva kako bi unapredili proizvodnju i tržištu ponudili kvalitetan i prepoznatljiv kikindski med – poručio je Lukač, dok je Oličkov podsetio da su, otkako poslednje tri godine postoji program ruralnog razvoja, njime obuhvaćeni i pčelari.

– Dosad su to uglavnom bili podsticaji za nabavku opreme, a lane je u tu svrhu opredeljeno i utrošeno blizu 500.000 dinara. Sredstva je dobilo 18 pčelarskih gazdinstava. Ove godine smo uveli novinu. Ideja da svi pčelari koji pretrpe štetu zbog uginuća pčela, dobiju nove rojeve. Finansiraćemo i nabavku opreme, a u tu svrhu ćemo izdvojiti ukupno 1,2 miliona dinara. Čekamo samo saglasnost resornog ministarstva, a realizacija programa trebalo bi da startuje u narednih mesec dana – precizirao je Oličkov.

Najavu dalje konkretne podrške lokalne samouprave pčelarima pozdravio je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara „Kikinda”.

– Njihova pomoć u saniranju posledica štete nakon pomora tokom 2019. godine, ali i izgradnju novog pčelarskog pogona, u dvorištu našeg udruženja, bila je od nemerljivog značaja. Preostala je kupovina mašine za satne osnove, koja košta između 1,5 i 2 miliona dinara. Nabavka te mašine značila bi da 300 pčelara prerađuju svoj vosak za proizvodnju satnih osnova, a u cilju da imaju kvalitetniji med – rekao je Čolak i dodao da broj članova udruženja varira, a da su 2020. okončali sa oko 150 članova.

Foto: kikinda.org.rs


reklama