Kikindi nedostaje drveće

18

Iako je sa šest do sedam odsto pošumljenosti teritorija Vojvodine daleko ispod evropskog proseka, sa posebno lošom statistikom u toj oblasti zaštite životne sredine godinama se bori i Kikinda.

Uz podataka da je tek nešto više od jednog procenta pošumljenosti, Kikindi i severu Banata bile bi potrebne decenije da dostignu evropskih 30-40 odsto. Ipak, u velikom poslu ozelenjavanja, pošumljavanja grada važna je edukacija i odnos svih građana prema životnoj sredini, a poseban problem svakako je nelegalna seča stabala.

Mnoga vojvođanska mesta, pogotovo u Banatu, nose se sa istim problemima izuzetno niskog procenta pošumljenosti, nepostojanja vetrozaštitnih pojaseva, nemarom i uništavanjem zelenih površina.

Iako je samo u protekle tri godine na teritoriji Kikinde i okolnih mesta zasađeno preko 40.000 novih sadnica, to još uvek nije dovoljno.

Područje od preko 70 hiljada hektara pokriva dvadesetak radnika kikindske Poljočuvarske službe, pa je nedostatak ljudstva svakako dodatno opterećenje. Nelegalna seča stabala jedan je od problema sa kojim se konstantno susreću na terenu, a od početka godine podneto je preko 50 prekršajnih prijava.

– Poljočuvarska služba isključivo se bavi prekršajima, jer je na osnovu opštinske Odluke to u našoj nadležnosti. U veoma malom procentu slučajeva kad zateknemo lica sa većom količinom nelegalno posečenih stabala priključuje nam se policija koja je nadležna za podnošenje krivičnih prijava – kaže Dragan Jevđević iz Poljočuvarske službe Kikinda.

Izmene zakonske regulative i strožija kaznena politika svakako doprinose manjem broju spornih slučajeva, pa je i statistika nešto bolja. Ali ne dovoljno. Pored novčanih kazni, koje se kreću u rasponu od 25 hiljada dinara pa naviše, bilo je i krivičnih prijava i izricanja zatvorskih kazni.

– Izricane su čak i zatvorske sankcije, nakon što je policija podnela krivične prijave. Doduše, takvih kazni je bilo znatno manje u odnosu na broj prekršajnih prijava koje su takođe procesuirane – kaže Jevđević.

I jedno posečeno stablo je previše. Saradnja sa građanima zato je od velike koristi, pa iz Poljočuvarske službe još jednom apeluju na sve građane da prijave slučajeve nelegalne seče stabala.

Izvor: RTV

Foto: vojvodinaonline.com, kikinda-turizam.rs, kikinda.org.rs


reklama