Kikinđani ugostili vojvođanske pčelare

55

Udruženje pčelara u Kikindi ugostilo je proizvođače meda iz svih gradova Vojvodine kako bi, pored druženja i razgledanja znamenitosti grada, razmenili iskustva, poslušali predavanja i upoznali se sa novim trendovima u proizvodnji.

Kikindsko udruženje danas ima više od 80 članova, koji u proseku raspolažu sa oko 5.000 košnica. Učesnike tribine posetio je i gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, zajedno sa svojim saradnicima.

– Grad Kikinda i kikindski pčelari imaju veoma dobru saradnju jer nam je jako stalo da naši proizvođači plasiraju na tržištu pravi, domaći, kvalitetan med koji će kupci uvek znati da prepoznaju. Zato smo godinama u programu podrške poljoprivrednicima kako bismo im olakšali proizvodnju i uradili ono čemu svi težimo, a to je podizanje kvaliteta na viši nivo. Bila je ovo prilika da se pčelari iz cele Vojvodine upoznaju i sa znamenitostima našeg grada, da se upoznaju sa načinom saradnje koju ostvarujemo zajedno sa našim pčelarima i da zahvaljujući razmeni iskustava, prenesu svojim kolegama pozitivne primere dobre prakse – rekao je gradonačelnik.

Kikindsko udruženje jedno je najaktivnijih, tako da je to bila prilika da se na licu mesta prikaže na koji način mogu da se realizuju dobri projekti zahvaljujući odličnoj saradnji proizvođača, Grada Kikinde i drugih nadležnih institucija.

– Organizovali smo tribinu u okviru koje smo razmenili iskustva sa terena, dok smo održali i nekoliko stručnih predavanja u Kulturnom centru. Bila je to prilika da se osvrnemo na cenu koja je jako loša. Ja sam 37 godina u pčelarstvu i nikada nismo imali lošiju cenu. Situacija je svuda u Evropi takva i došlo je do poremećaja na tržištu što se preslikalo i kod nas. Prema mojim podacima, cena suncokretovog meda je 1,8 evra što je na istorijski niskom nivou, dok je u Mađarskoj 1,65 evra i to je ono što nas jako muči – istakao je Saša Čolak, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Foto: Grad Kikinda


reklama