Kikindski voćari zadovoljni rodom jabuka, ali ne i cenom

125

U kikindskim voćnjacima u toku je berba pojedinih sorti jabuka. Ovogodišnji rod je zadovoljavajući jer nije bilo izmrzavanja u velikoj meri, ali voćari kao problem navode nisu otkupnu cenu. 

Na plantažama voća u okolini Kikinde u toku je berba jabuka. Nedavno je završena berba sorte gala, dok je na polovini voćnjaka obavljena berba zlatnog delišesa. Berba jabuka fudži počeće za desetak dana, a sorte greni smit za oko tri nedelje. Uprkos predviđanjima, na voćnjaku u Nakovu rod je slabiji nego ranije.

– Mrazevi koji su bili, potom je bio period bez padavina, pa su bile visoke temperature, onda velika količina padavina i sve to kada se sabere došlo je do toga da nemamo očekivani rod – kaže Slavko Pavlović, vlasnik voćnjaka u Nakovu.

Generalno na kikindskim voćnjacima stanje je donekle bolje nego prethodnih sezona jer nije došlo do izmrzavanja, što je ranije bila redovna praksa. Uprkos tome što godina nije bila naklonjena proizvođačima, stanje je zadovoljavajuće.

– Za razliku od prethodne godine gde smo imali izmrzavanja, ove godine to nije bio slučaj. Jabuka je dobro rodila, bili smo zabrinuti u toku sušnog perioda i perioda visokih temperatura zbog obojenosti, ali su kiše i zahlađenje voćarima dobro došle i imamo zadovoljavajući kvalitet jabuke – dodaje Jelena Kljajić, iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda.

Rod jabuke je dobar, ali poljoprivrednici nisu zadovoljni otkupnom cenom, imajući u vidu da je vrednost drugih proizvoda drastično porasla.

– Cene nisu onakve kakve smo očekivali, manje su nego i prošle godine, što je malo zabrinjavajuće imajući u vidu da kod svih drugih sorti voća cene su znatno više nego prethodnih godina – smatra Pavlović.

Na voćnjaku u Nakovu angažovano je pedesetak sezonskih radnika, tako da kikindski voćari nemaju za sada problem sa pronalaženjem radne snage, što je takođe bio jedan od većih problema tokom prethodnih sezona.

Izvor: RTV

Foto: Pexels


reklama