Kineska mimoza – Albicija

355

Albicija (Albizia julibrissin) je listopadno drvo iz porodice mimoza. Zovu je još i kineska mimoza, roze mimoza, svileni bagrem, kišno drvo ili drvo koje plače. Mnogo naziva za jednu biljku – veoma neobičnu i egzotičnu, i zbog svoje atraktivne boje omiljenu među baštovanima. 

Albicija potiče iz toplih krajeva Afrike i Azije. Spada u akacije, odnosno mimoze, ali za razliku od njene žute mediteranske rođake, bez problema prezimljava u našim krajevima, gde vlada kontinentalna klima. Može da naraste 5 – 10 m u visinu, ali je orezivanjem možete održavati na visini koja vama odgovara. Raste izuzetno brzo, skoro 1 m godišnje, pa se preporučuje onima koji žele da imaju visoko drvo u kratkom vremenskom periodu. Od semena do drveta sa lepo razgranatom krošnjom potrebno je 5 – 6 godina. Krošnja je retka, i ima oblik kišobrana, tako da ispod nje možete postaviti klupu ili baštenski sto i stolice, i uživati u sunčevim zracima koji se probijaju kroz peraste listove kineske mimoze. Što se listova tiče, oni imaju jednu neobičnu odliku – tokom dana su rašireni, a noću, ili kad je vreme oblačno, skupljaju se, kao da spavaju. U jesen njihova boja prelazi iz zelenkasto-plave u žutu boju.

„Roza mimoza“ je najlepša tokom letnjih meseci, u fazi cvetanja. Gotovo celo drvo je prekriveno ružičastim cvastima, smeštenim na vrhovima grana. Cvetovi su blagog mirisa, izraženih, odnosno preraslih prašnika, koji se smenjuju tokom perioda cvetanja, i zahvaljujući kojima krošnja izgleda dekorativno puna dva meseca.

Gajenje Albicije nije naročito komplikovano. Ova tropska lepotica nije zahtevna prema tlu, važno je da je propusno i rastresito. Zemljište je potrebno pripremiti tako što se prilikom sadnje dodaje dovoljna količina humusa i malo praškastog kreča i sporotopivog mineralnog đubriva. To će pomoći da se biljka bolje ukoreni, i da započne kvalitetniji rast i razvoj. Odgovaraju joj sunčani položaji, mada može da se sadi i u polusenci. Obično se sadi pojedinačno na travnjaku, ili u blizini neke vodene površine, što vrtu daje tropski, egzotičan izgled.

Albicija odlično podnosi letnje vrućine, ali joj je tokom toplih meseci neophodno redovno zalivanje. Kasnije tokom godine nema potrebe za dodatnim količinama vode. Dok je biljka mlada, tokom zimskih meseci bi bilo dobro zaštititi je jutanim džakom ili malčom od izmrzavanja. Otporna je na jake vetrove i aero zagađenja, pa je odličan izbor za sadnju u velikim gradovima.

Orezuje se po potrebi, krajem zime. Uklanjaju se oštećene grane, kao i one koje remete planirani uzgojni oblik. Kao što smo već naveli, Albicija brzo raste, pa se orezivanjem, između ostalog, reguliše i njena visina.

Obično se razmnožava generativno – svake jeseni Albicija formira smeđe mahune, bogate semenom. Semenke se ostave nekoliko dana u hladnoj vodi, a zatim sade u veću posudu sa peskom. Idealno vreme za sadnju je jesen ili rano proleće. Pri prolećnoj sadnji se možemo poslužiti trikom – mali deo semenke se odseče grickalicom za nokte, a takvo seme će početi da klija već za deset dana.

Što se zaštite tiče, kineska mimoza je prilično otporna. Vole je pčele i drugi insekti koji posećuju cveće, ali nema značajnih štetočina. U poznijem dobu i pri obilnom zalivanju je sklona gljivičnim oboljenjima.

Foto: Pixabay


reklama