Klimatske promene menjaju i migraciju ptica

28

Hiljade ptica selica, koje obično lete u Afriku tokom hladnijih meseci, sada su izabrale Izrael za svoju krajnju destinaciju.

Ornitolozi ističu da su za to krive klimatske promene, a da je ljudski kontakt sa raznim vrstama prica sada važniji nego ikada pre.

Na hiljade ždralova je stiglo u izraelsku Dolinu Hula, i umesto da nastave put ka afričkim ravnicama, one su ostale u toj močvari, koja će im biti privremeni dom tokom zime. Razlog? Ekolozi krive klimatske promene.

Šej Agmon, koordinator za ptice u parku Agamon Hula, gde radnici nadziru i hrane ptice, kaže da su sve veće suše Africi oterale razne vrste u ovaj park sa bujnijim rastinjem i hladnijom klimom.

– Sve vrste ptica koje pokušavaju da stignu do Afrike sa severozapada, iz centralne i istočne Evrope i iz zapadne Azije, moraju da prođu ovuda i obično bi tu napravile kratku pauzu da dobiju na kilaži, sakupe hranu i steknu više snage. Danas su pustinje mnogo dalje i veće nego što su bile – kaže on.

Profesor zoologije Josi Lešem sa Univerziteta u Tel Avivu objašnjava da ova promena u migraciji direktno pogađa poljoprivrednike.

– Ove male price, one odlaze u polja u Evropi i jedu insekte koji su štetni za useve. Ako one nisu tamo, poljoprivrednici moraju da koriste više pesticida. Ako koristite više pesticida, treba vam više novca, i onda ne ubijamo samo ptice, već ubijamo i ljude.

Šej Agmon dodaje i da to što se ptice sele sve više na sever, znači da ljudi moraju da prezumu značajniju ulogu.

– Od sada će svaki aspekt očuvanja prirodne sredine biti u rukama ljudi. Moraćemo stalno na to da mislimo. Bićemo odgovorni za zdravlje i dobrobit svih vrsta oko nas.

Agmon kaže da je od pedesetih godina prošlog veka broj ptica koje radije ostaju u Izraelu do kraja marta, značajno porastao.

Izvor: Glas Amerike

Foro: Pixabay, Free Images


reklama