„Klimatski melem“ – onlajn škola klimatske i ekološke komunikacije

41

Udruženje „Zelena tranzicija“ iz Srbije i „Tatavaka“ iz Hrvatske tokom marta i aprila organizuju online događaj pod nazivom „Klimatski melem“ – jednu neobičnu, originalnu školu koja je otvorena za sve zainteresovane, a posvećena klimatskoj i ekološkoj komunikaciji.

Onlajn škole biće održane od 4. marta do 2. aprila, sa posebnim programom u koji su uključeni stručnjaci različitih profila iz Srbije i regiona.

– Komunikacija određenog procesa je veoma nijansirana i složena. Sastoji se od poruka, reči, gestova, tišina, saosećajnosti, introspekcije i puno slušanja. Komunikacija oblikuje naša uverenja i delovanja po određenom pitanju. A da li imamo narative i priče, kao i pristupe i tehnike koji mogu pokrenuti duboke promene u viđenju i razumevanju klimatske i ekološke krize sa kojom se suočavamo, lokalno i globalno? – navode ove organizacije u zvaničnom pozivu

U pitanju je regionalni, interdisciplinarni online događaj, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da se prijave OVDE.

„Klimatski melem“ je zamišljen kao prostor za zajedničko učenje, kao istraživanje i kao razmena između svih učesnika i predavača.

– Ovakvim pristupom želimo stvoriti prostor za deljenje emocija i procesa kroz koje prolazimo i kao pojedinci i kao društvo kada razmišljamo o mogućnostima, izazovima, strahovima i neizvesnostima koje klimatske i ekološke krize donose u naše živote. Želimo da stvorimo prostor za kreativnost i ranjivost, kritičnost i iskrenost te u njega pozovemo narative i pristupe koji leče, zaceljuju, regenerišu bolna mesta u našim bićima i zajednicama – stoji u saopštenju.

Online susreti održavaće se od 4. marta do 2. aprila, sa posebnim programom.

Prvi susret, u ponedeljak 4. marta, rezervisan je za međusobno upoznavanje i zove se „Ukorenjivanje“, a u nedeljama posle, zajedno sa stručnjacima različitih profila iz Srbije i Hrvatske, učesnici će obraditi nekoliko zanimljivih tema:
* „Čekajući novo doba“ – U utorak, 5. marta, Višnja Kisić i Goran Tomka sa Šumskog univerziteta upoznaće učesnike sa neobičnim terminima poput kapitalocena i ktulucena, i pričaće o tome kako priča o sadašnjosti oblikuje budućnost.
* „Blic-klima-info-grafika“ – Dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta u Beogradu će se u utorak, 12. marta, osvrnuti se na komunikaciju klimatskih promena i dati svoje uvide u to kako da ovaj fenomen, kojem svedoče ljudi širom sveta, približimo najširoj mogućoj publici.
* „Sami protiv/sa sistemom“ – Utorak, 19. mart, predviđen je za susret sa meteorologom iz Zagreba Dunjom Macoko Drvar i Predragom Momčilovićem iz Centra za zelene politike. Oni će pružiti bitan osvrt na to koliko kao pojedinci treba da učestvujemo u rešavanju ekoloških kriza, a kolika odgovornost pripada sistemu.
* „Razgovarajmo o eko-anksiozonosti“ – Kao geštalt terapeut, Igor Ivko iz Varaždina će u utorak, 26. marta, ponuditi objašnjenje jednog neobičnog osećaja karakterističnog za moderno doba, eko-anksioznosti. Učesnici će osluškivati emocije jedni drugih koje su u krajnju ruku „normalne reakcije na nenormalno stanje”.
* „Kriza izgovorena jezikom umetnosti“ – Dr Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, će u ponedeljak, 1. aprila, upoznati učesnike sa svojim stvaralačkim procesom, a posle predavanja i oni sami će se baciti na stvaranje umetnosti, praveći i razrađujući plan za eko-akciju, komunikaciju, skulpturu, perfomans…
* Finale programa u sklopu neobične škole „Klimatski melem“ biće „Utopias Speed Dating“, pod sloganom: „Upoznaj inspirativne i ekološki angažovane ljude, i daj sebi priliku da se zaljubiš u nove ideje”.

– Ideja je da učesnici izaberu da, u dva kruga, uđu u „break-out“ sobe Zoom platforme i tu petnaestak minuta razgovaraju, postavljaju pitanja, čuju iskustva i savete od stručnjaka koje će organizatori izabrati. Ideja je da ceo ovaj susret bude direktan, neposredan, a i inspirativan i osnažujuć – stoji u saopštenju.

Više o programu možete pročitati OVDE.

„Klimatski melem“ organizuje se u sklopu projekta Emancipirani:e i Ujedinjeni:e u Regenerativnoj Edukaciji za Klimatsku Akciju (E.U.R.E.K.A!) sufinansiranog sredstvima Evropske unije kroz program Erasmus+ KA2.

Foto: Envato


reklama