Klupske jabuke

132

U voćarstvu, kao i u svakoj oblasti postoje trendovi, a poslednjih godina to je gajenje klupskih sorti jabuka.

‘Modi’, ‘Kiku’, ‘Pink Lady’, a sada i ‘Evelina’ – sorte jabuka za koje naše mame i bake nisu znale, ali danas stiču sve veću popularnost i sve su traženije.

Klupske sorte jabuke su sorte iz privatnih oplemenjivačkih fondova koje mogu da proizvode samo oni koji su deo svojevrsnog kluba. To znači da morate biti renomirani proizvođač, koji je već pokazao izvrsne rezultate u radu. Osim toga, za umnožavanje i prodaju plodova, morate kupiti licencu i plaćati proviziju, u suprotnom ćete zakonski odgovarati. Ni to nije sve. Vlasnici licenci čine sve da zaštite svoje brendirane sorte. To podrazumeva, pre svega, ozbiljne kontrole kvaliteta, kako bi svi plodovi koji se prodaju pod tim imenom ispunjavali određene standarde, i kako bi, gde god se gajile imale istu proizvodnju, pakovanje i skladištenje.

Tu je, naravno, i kontrola kvantiteta. Možete ih uzgajati u količini da ispunite zahteve marketa, ali ne toliko da im oborite cenu na tržištu. Možda i najbitnije od svega – uzgoj i prodaju klupskih sorti prati medijska kampanja koja treba da ubedi kupca da odabere baš tu sortu, za čime nije postojala potreba kod nelicenciranih sorti.

Upravo je to hendikep ‘slobodnih’ sorti u trci sa klupskim, iza kojih stoji čitava kampanja smišljena da ih promoviše i proda.

Ipak, pojava ovih sorti je nešto novo i osvežavajuće na domaćem tržištu. Ove godine upoznaćemo ‘Evelinu’, koja je nastala u Nemačkoj ukrštanjem ‘klivije’i ‘zlatnog delišesa’. ?Evelina’ je crveno-žuta, izrazito slatkog ukusa, sa jedva primetnom notom kiselosti. Sočna je i hrskava. Bere se u septembru, i može se čuvati do 10 meseci.

Možda još interesantniji noviteti nas čekaju u bliskoj budućnosti. ‘Delta Agrar’ je najavio kupovinu licence za, na našem tržištu nepoznate, ‘Red Moon’ jabuke.

Ono što ‘Red Moon’ odvaja od svih jabuka na koje smo navikli je krv-crvena boja mesa. Osim što je veoma atraktivnog izgleda i neobična, ova obojenost ima i dodatne prednosti. Naime, upravo to čini ovu sortu izuzetnom za preradu, jer ne dolazi do oksidacije i promene boje mesa, što je u manjoj ili većoj meri problem većine sorti. ‘Red Moon’ je takođe izuzetnog ukusa i hemijskog sastava, i ima visok nivo antioksidativnih jedinjenja, o čijim benefitima po ljudsko zdravlje se mnogo zna.

Sorte jabuka koje uskoro stižu i na naše tržište su već prisutne u evropskim zemljama, i pokupile su sve simpatije kupaca. Osim stone potrošnje i konvencionalnih proizvoda od jabuka, u brzom je porastu tržište različitih prerađevina, poput soka i čipsa od jabuka.


reklama