Knedle sa šljivama iz Čačka osvajaju strana tržišta

57

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji, jer su benefiti višestruko veći ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Dobar primer da gotov proizvod bolje prolazi na inostranom tržištu jesu knedle sa šljivama kompanije „Moka“ iz Čačka koju je ministar obišao i rekao da su oni uspeli da spoje srpsku tradiciju i inovativnost.

– Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo nekoliko minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže – rekao je Nedimović za agenciju RINA.

On kaže da je neophodno da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga, ističe, Vlada Srbije podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme.

Nedimović dodaje da Srbija ne bi trebalo da bude zemlja koja samo izvozi kukuruz i voće u sirovom stanju, već da preradom i sinergijom nekoliko komponenata proizvođači naprave finalni proizvod.

– Taj proizvod je onda konkurentan kako na evropskom, tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta veća – rekao je Nedimović.

Naime, čačanska kompanija „Moka“ je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju.

Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

Foto: Pixabay. Wikipedia


reklama