KNIP sadnice

84

Kada se razmišlja o zasnivanju voćnjaka jabučastog voća, a pogotovo ukoliko se to čini u komercijalne svrhe, jedna od najvažnijih odluka je i koje sadnice odabrati. Kao najbolje rešenje za intenzivnu proizvodnju i gustu sadnju se nameću KNIP sadnice, čija cena jeste viša, ali donose značajan prihod već u prvoj godini po sadnji. 

Knip sadnice su kvalitetne sadnice starosti dve godine, sa već formiranim rasporedom grana. Tako  posađene sadnice se uspešno „primaju“, daju rod već u sledećoj godini gajenja i tako povećavaju ekonomski efekat voćnjaka. Dobijaju se od okulanata ili sadnica proizvedenih engleskim spajanjem u sobnim uslovima. Razmak sadnje je 90×35 cm, a uz svaku sadnicu treba postaviti drveni kolac ili trsku. U prvoj godini očekuje se porast 120-150cm, a na početku vegetacije u drugoj godini sadnicu treba prekratiti na 70cm, da bi na toj visini počelo grananje. Uklanjaju se svi pupoljci osim terminalnog, iz kog će se tokom vegetacije razviti jak mladar, sa prevremenim grančicama. Vreme proizvodnje je 2 ili 3 godine, a pored standardnih sadnica metod je veoma pogodan u proizvodnji sadnica sa posrednikom. Već u prvoj godini nakon sadnje, očekivani prinos je oko 20-30t/ha, pri gustini sadnje od 4000 stabala/ha, uz primenjene agro i pomotehničke mere.

Ove sadnice, osim same činjenice da ćemo ostvariti prihod već u prvoj godini imaju brojne prednosti. Razvija se veliki broj prevremenih grančica, i to pod velikim uglom, tako da nema potrebe za savijanjem. Dužina prevremenih grana se postepeno skraćuje od osnove prema vrhu i sadnica formira konusnu krunu. Mane se uglavnom odnose na visoku cenu samih sadnica, i visoke potrebe za vodom. Ukoliko nema padavina, nekoliko dana nakon sadnje, svaka sadnica treba biti navodnjavana sa 10-15 litara vode.

Ipak, pravilno posađene i negovane KNIP sadnice su siguran put ka uspešnom voćarstvu i visokim prinosima. Iako je početno ulaganje veće, svakako je isplativo na duže staze, a i uložena sredstva će brže početi da vam se vraćaju.

Foto: Cover-images


reklama