Ko uzima koliko novca od jednog litra mleka?

536

Cena litra dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u proseku iznosi 155 dinara u marketima u Srbiji. Farmeri koji uzgajaju krave koje daju mleko već dugo vremena se žale da u toj ceni samo mleko čini manji deo cene, a da najviše odlazi svim ostalim posrednicima na putu od farme do prodavnice.

Koliko u jednom litru mleka potrošač plaća kome u čitavom lancu, počevši od proizvođača, pa do same države?

Prema podacima koje je „Danas“ dobio od niza različitih učesnika na tržištu mleka, počevši od proizvođača pa zaključno sa trgovcima, struktura cene mleka izgleda ovako.

U proseku, prvih 70 dinara predstavlja zaradu samih proizvođača koji sirovo mleko prodaju mlekarama, uglavnom najvećim u zemlji.

Mlekare dalje mleko prodaju trgovinskim lancima po ceni koja je opet u proseku od 90 do 125 dinara, da bi, kada stigne do potrošača, litar koštao – sada prosečnih 155 dinara.

U zavisnosti od toga da li su na akciji, ali i koji je proizvođač, litar je na rafovima danas mogao da se kupi za 130 do 160 dinara. Litar ili nešto malo manje od litra svežeg mleka dva poznata domaća proizvođača je od 135 do 160 dinara.

Najveći zaradu od litra mleka imaju trgovinski lanci, tvrde proizvođači mleka, jer njihova marža za mleko i mlečne proizvode po računici jednih ide do 45 odsto, dok pojedini tvrde da trgovci uzimaju još više.

– Mi smo tražili od Ministarstva trgovine pre nekoliko meseci da se ograniči marža na mleko i mlečne proizvode, jer mi dobijamo od 50 do 85 dinara za litar mleka, zavisi kako gde u Srbiji, a cene mleka su u jednom trenutku u rafovima išle i do 200 dinara – rekao je za „Danas“ proizvođač mleka iz okoline Kovina Dejan Trajković.

Ima mesta, kako kaže, da mleko pojeftini, ima prostora da zarade i mlekare i trgovci, ali to država mora da kontroliše jer je to proizvod koji je direktno vezan za proizvodnju.

Proizvođači mleka iz Srednjeg Banata kažu da mlekare otkupljuju mleko od njih po ceni od 50 do 60 dinara za litar. Mlekare, kako tvrde, dalje mleko prodaju za nekih 90 dinara.

Zoran Kotarac iz Slankamena je proizvođač koji kaže da bez 80 dinara po litru mleka proizvođačima nema spasa.

– Cena koju za litru mleka dobijaju proizvođači u mom kraju je od 50 do 75 dinara, ali ona ne bi smela da bude niža od 80 dinara, ako uzmemo u obzir cene svih inputa koje imamo sada – ističe Kotarac.

On kaže da je litar dugotrajnog mleka kod njih 140 do 150 dinara i da konkretno u manjim trgovinskim radnjama marža trgovaca ide od nekih 20 do 25 odsto.

U većim marketima kažu da mleko plaćaju po 125 dinara, da sa PDV-om to izađe nekih 137 dinara, a da se mleko posle prodaje po cenama koje su u proseku 155 dinara po litru mleka.

Ono što je farmerima predstavljalo veliki problem je, tvrde proizvođači, to što je država dozvolila uvoz mleka mlekarama bez ograničenja, zbog čega su proteklih meseci prodavnice bile preplavljene mlekom iz država EU.

Oni kažu da ne znaju o kakvom kvalitetu mleku se radi jer ni nacionalna referentna laboratorija, koja bi trebalo da ocenjuje kvalitet, godinama u Srbiji ne radi.

Proizvođači od države dobijaju premiju od 10 dinara po litru, ali većina njih smatra da nije poenta da ih država finansira.

– Ne treba nama premija, nismo mi socijalna kategorija, nama treba da mleko plate oni koji ga kupuju, onoliko koliko vredi – ističe Kotarac.

Početkom februara iz Ministarstva poljoprivrede su obećali da će ograničiti uvoz mleka, kao i da će dozvoliti izvoz mlečnih proizvoda.

Prema tim najavama, krajem ovog meseca uvoznicima mleka i mlečnih proizvoda isteći će dozvole na osnovu kojih su zbog nestašice početkom jeseni prošle godine dobili mogućnost da uvoze mleko u većim količinama nego obično.

Prema podacima Privredne komore Srbije, u našu zemlju je iz Nemačke, Italije, Poljske, Mađarske i Hrvatske tokom prošle godine uvezeno 92.800 tona, u vrednosti od 203 miliona evra, a tokom 2021. taj uvoz je bio znatno manji – u Srbiju je uvezeno 67.800 tona, u vrednosti od 107,6 miliona evra.

Osim toga, iz naše zemlje je odlazilo mleka i mlečnih proizvoda u druge države, a najviše se izvozilo u Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju, Rusiju i Crnu Goru.

Tokom prošle godine izvezli smo 68.600 tona u vrednosti od 100,8 miliona evra, a godinu dana ranije taj izvoz je bio 76.400 tona, a vrednost izvoza 85,3 miliona evra.

Foto: Envato


reklama