Kod Kovina otvoren najveći vetropark u regionu

23

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu ’Čibuk 1’ svečano je otvoren u Mramorku kod Kovina. Predsednik Aleksandar Vučić poručio tom prilikom da je ovaj vetropark, simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Vučić je rekao da je vetropark „Čibuk 1“ od ogromnog značaja za Srbiju i da će, između ostalog, obezbediti struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi, što odgovara gradu veličine Niša.

Predsednik je rekao i da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina.

– Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina – rekao je Vučić.

On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Vučić je rekao da nije verovao da će baš tako dobro izgledati vetropark „Čibuk“ i da će biti toliko lep, kao i da će 57 lepih vetrogeneratora biti svojevrsna razglednica južnog Banata.

– To pokazuje da danas pričamo o velikom značaju za Srbiju koji ovaj objekat ima – naglasio je Vučić.

Takođe, dva odsto profita će biti za lokalnu samoupravu u Kovinu, dodao je Vučić i istakao da će biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

– To Srbiju pomera unapred u odnosima sa svetom, kao i u predstavi o Srbiji kod sveta. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pokažemo da smo pouzdan partner i da možete da računate na Srbiju i da ispunjavamo svoje obaveze – poručio je Vučić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da se orijentiše na zelenu energiju, pošto će to doprineti razvoju naše energije.

– Ne znam da li ćemo uspeti sve rokove prema EU na vreme da ispunimo, ali sam siguran da ćemo to raditi uspešnije nego druge zemlje u regionu – dodao je on.

Vetropark „Čibuk 1“ sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje. Izgradnja vetroparka završena je u aprilu ove godine.

Iza projekta stoje kompanija Vetroelektrane Balkana i kompanija „Masdar“ iz Abu Dabija, a investiciju vrednu oko 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Čibuk 1“ je četvrti vetropark u Evropi kompanije „Masdar“ koja je globalni lider obnovljivih izvora energije i održivog urbanog razvoja.

Kompanija Vetroelektrane Balkana je u stoprocentnom vlasništvu firme „Tesla Wind“ koja je zajedničko preduzeće kompanije „Masdar“, finske kompanije „Taaleri Energia“ i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača eletkrične energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu „fid-in“ tarife.

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić poručio je na otvaranju vetro elektrane „Čibuk 1“ da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, bez sumnje u Srbiji i regionu, i da će otvaranje ovog vetroparka doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

– Ova vetro-elektrana nije najveća samo u regionu i Srbiji već predstavalja objekat koji Srbija pušta na mrežu od 1991. godine od projekata Kostolac 2, Hidroelektrane Pirot – rekao je Antić.

Vetropark, objašnjava, nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 posto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja značajan dodatni izvor proizvodnje energije u Srbiji.

Sa svojih 430 gigavat časova energije proizvodnje godišnje predstavljaće gotovo 1,5 odsto naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije i sigurnost snabdevanja.

Ovaj projekat pored čitavog niza važnih segmenata koji su deo ukupnih napora u borbi protiv klimatskih promena države, kaže Antić, kao što je borba za očuvanje životne sredine, ima još niz drugih pratećih elemenata koji su važni za Srbiju.

Pored vetroparka se nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kWh koju je investitor bio u obavezi da izradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektro-mrežama Srbije“, a koje će, kaže ministar, predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

– Trafo-stanica će dati značajan doprinos u ukupnim naponskim prilikama u Srbiji smanjenju gubitaka, a time ogroman energetski značaj – rekao je Antić i podsetio da je poslednju ovakvu trafo-stanicu u rad pustio predsednik Srbije 2015. godine u Beogradu – „Beograd 20“.

Antić se zahvalio investitorima i finansijskim institucijama koje su prepoznale Srbiju kao sigurnu i stabilnu destinaciju za ovako, kako je rekao, snažne ali osetljive projekte, te predsedniku Srbije za koga je rekao da je dao ključni doprinos da Srbija postane ekonomski i politički stabilna zemlja koja može da privlači ovakve investicije.

– Mi ćemo da se razvijamo u svim segmentima, naravno i u energetici, uvažavajući naše resurse i naše nacionalne interese pre svega, ali s druge strane, dajući svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena – rekao je Antić.

Foto: vlada.rs, Facebook


reklama