Koja đubriva su dozvoljena u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji?

240

U organskoj poljoprivrednoj proizvodnji generalno je zabranjena upotreba sintetičkih đubriva. Umesto toga, poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom oslanjaju se na prirodne i organske izvore hranljivih materija kako bi obogatili zemljište i pospešili rast biljaka.

Ključni principi organske poljoprivrede uključuju zdravlje zemljišta, biodiverzitet i održivost.

Evo nekih uobičajeno dozvoljenih đubriva i dopuna zemljišta u organskoj poljoprivredi:

Kompost
Kompost je osnovna komponenta organske poljoprivrede. Pravi se od razložene organske materije kao što su kuhinjski ostaci, ostaci useva i stajnjak. Kompost poboljšava strukturu zemljišta, plodnost i sposobnost zemljišta za zadržavanje vode.

Stajnjak
Životinjsko đubrivo, kada se pravilno kompostira ili odleži, predstavlja vredan izvor hranljivih materija za organske useve. Obezbeđuje esencijalni azot, fosfor i kalijum, kao i organsku materiju za poboljšanje strukture zemljišta.

Pokrovni usevi
Pokrovni usevi, poznati i kao zelenišno đubrivo, uzgajaju se da bi pokrili i zaštitili zemljište tokom perioda kada glavni usevi ne rastu. Kada se ovi pokrovni usevi vrate u zemlju, oni doprinose povećanju organske materije, samim tim povećavaju plodnost zemljišta.

Koštano brašno
Mlevene kosti su izvor fosfora i kalcijuma. Koštano brašno se često koristi kao organsko đubrivo za podsticanje razvoja korena i cvetanja biljaka.

Riblja emulzija
Riblja emulzija se pravi od fermentisanog ribljeg otpada i dobar je izvor azota. Obično se koristi kao tečno đubrivo u organskoj poljoprivredi.

Krvni obrok
Krvavo brašno, dobijeno iz krvi životinja, je bogat izvor azota. Koristi se za brzo povećanje azota biljkama.

Kameni fosfat
Kameni fosfat je prirodni mineralni izvor fosfora. Često se koristi kao đubrivo sa sporim oslobađanjem u organskoj poljoprivredi.

Ekstrakti algi
Ekstrakti algi su bogati mikronutrijentima, hormonima rasta i drugim korisnim jedinjenjima. Koriste se za poboljšanje rasta biljaka i poboljšanje otpornosti na stres.

Drveni pepeo
Drveni pepeo od neobrađenog drveta može se koristiti za obezbeđivanje kalijuma i podizanje pH vrednosti zemljišta.

Važno je napomenuti da je u organskoj poljoprivredi naglasak na izgradnji i održavanju zdravog zemljišta kroz prirodne procese. Sintetička hemijska đubriva, genetski modifikovani organizmi (GMO) i sintetički pesticidi generalno nisu dozvoljeni u sertifikovanoj organskoj poljoprivredi. Propisi u vezi sa praksama organske poljoprivrede mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, tako da je od suštinskog značaja da se poljoprivredni proizvođači pridržavaju lokalnih standarda i smernica za organsku sertifikaciju.

Izvor: dipl. inž. Marija Janjić, PSSS Vranje

Foto: Freepik, Pexels


reklama