Kolika je šteta na voćnim zasadima posle niskih temperatura i snega?

144

Kalendarski proleće je počelo, ali smo svedoci da se zima još ne da. Sneg i mrazevi već su oštetili iscvetalo voće i zametnute plodove.

Za Radio Novi Sad na ovu temu govori stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nenad Magazin.

– Na žalost kao i svake godine na ovu temu nemamo dobre vesti. Deo voćnjaka u Srbiji, a pogotovo u Vojvodini je već nastradao od mrazeva koji su nas u poslednjih desetak dana pratili. Istakao bih da su više nastradali na Fruškoj gori nego u ravničarskom delu Vojvodine zato što je došlo do pojave advektivnog mraza, odnosno do prodora hladne vazdušne mase koja je u jednom delu Fruške Gore napravila štetu na zasadima jabuke, kajsije, breskve. Kod nekih zasada jabuke šteta se kreće od 60-80%, da ne govorimo o koštičavom voću koje su tada bile u punom cvatu, precvetavanju, zasadima i zametanju plodova. Ukoliko se nastavi ovako hladno vreme sa temperaturama ispod nule ili do 5 stepeni, može doći do izostanka oprašivanja i oplodnje i da ono što do sada nije izmrzlo uticaće  na smanjenje roda voća – objašnjava prof Magazin i dodaje:

– Ljudi se plaše snega, mada sam sneg je dobar u nekom kraćem periodu jer kao izolator štiti voće. Međutim, sneg kod nas kada je pao, na žalost, brzo se i otopio. Sneg pravi veći problem kod onih voćnih vrsta koje imaju tanke i osetljive rodne grančice gde dolazi do lomljenja tih grančica (kao kod maline). I dalje smo u dosta neizvesnom periodu po pitanju voćarstva, a to je period cvetanja i zametanja.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama