Koliko bi mogao da košta bagremov med ove godine?

211

Zbog minimalne količine bagremovog meda koja je izvrcana ove sezone, njegova cena, po procenama pčelara, uskoro će skočiti sa 1.200 na minimalno 1.500 dinara za kilogram.

Svemu je „kumovao” dugi prolećni hladni i kišni period, koji je praktično „obrao” med.

Minimalne količine bagrema koji je najzastupljeniji u Srbiji, tek nešto veća količina sa lipove i livadske paše, dok je suncokret doneo više prinose meda – to je generalna ocena ovogodišnje sezone meda od strane pčelara.

Naime, rad pčela, u periodu cvetanja voća i medenja bagrema, omeo je dug hladan i kišni period, uz aprilski mraz, što je uzrok veoma malim količinama sakupljenog meda u košnicama.

– Godina je generalno bila loša. Radi se o minimalnim količinama bagrema, zbog čega su mnogi odustajali od ceđenja, ali u proseku po društvu je bilo do pet kilograma. Izvesnih količina bagremovog meda je bilo tamo gde je kasnije cvetao i malo omašio pljuskove i hladno vreme. Nakon toga je lipa i livada krenula, uz malo kišovito vreme, ali obzirom kakav je bagrem bio, ova paša je bila bolja. Pčele su donele izvesne količine, ali to nije puno s obzirom da su trebala da budu jača društva. Ko je selio na suncokret, tu je bilo kao i prethodnih godina, u proseku oko 20 kilograma meda po košnici – obašnjava Miško Evtić, predsednik Asocijacije pčelaraskih organizcija Mačvanskog, Kolubarskog i Sremskog okruga.

Upravo zbog nestabilnih vremenskih uslova tokom proleća, i ove godine se pokazalo da i lokacija ima velikog udela u količinama sakupljenog meda. Primer je pčelinjak porodice Ranković iz Valjeva, sa tridesetak društava, koja su i ovog proleća bila smeštena u voćnjaku u Gornjem Crniljevu.

– Godina je bila lošija nego lane, ali je prinos na kraju bio sasvim korektan. Bilo je dobro s obzirom da se pčelinjak nalazi u voćnjaku. U odnosu na prošlu godinu sada je po košnici par kilograma meda manje, ali je prosek oko dvadesetak kilograma. Zadovoljni smo – kazala je Milica Ranković.

Jasenka Munjić kaže da je ova godina za pčelare jako loša, te da prinos nije ni upola kao prošlogodišnji. Košnice su selili u Brankovinu i na Stave, ali da u oba slučaju nisu imali sreće „jer je kiša sprala polen sa bagemovog cveta”. U vreme lipove paše nisu selili 150 društava koliko trenutno imaju, ali su zato prezadovoljni količinom suncokretovog meda.

– Cene meda idu sigurno na gore. U Beogradu su već povećane, a uskoro će to biti i u unutrašnjosti Srbije. Jeste da je kupovna moć građana opala, ali veliki su troškovi i ulaganja. Još uvek med prodajem po staroj ceni, ali je evidentno da će morati da poskupi. Trenutno je bagremov med 1.200 dinara, a sigurno će otići na 1.500 dinara kilogram – smatra Jasenka Munjić.

Izvor: Blic biznis

Foto: Envato, Pixabay


reklama