Koliko su mladi zainteresovani za poljoprivredne škole

16

Manje od 5 odsto mladih kod nas bavi se poljoprivrednom, a slično stanje je širom starog kontinenta.

Direktor Srednje poljoprivrednu školu u Futogu Dušan Gagić zadovoljan je rezultatima ovogodišnjeg upisa.

– U odnosu na prošlu godinu, imamo za 30 više upisanih đaka. U ponudi imo treći i četvrti stepen. Broj učenika na trećem se nešto smanjio a na četvrtom povećao – priča Gagić i dodaje:

– Devedest je upisano na smeru veterinarski tehničar, zoo tehničar 30 učenika, poljoprivredni tehničar 30 učenika, a na mađarskom jeziku 5 (od traženih 15) te se nadamo da će nam Ministartsvo odobriti ovo odeljenje, i tehničar hortikulture 30, atraktivan smer (za sada upisano 8 učenika) te nam je žao da deca nisu prepoznala mogućnosti za rad i zaposlenje sa ovim perspektivnim usmerenjem.

Što se tiče trećeg stepena, rukovalac poljoprivredne tehnike, od mogućih 30 upisano je 15, a poljoprivrednih proizvođača 4 dok je za vrtlara upisano 4 tako da se nadaju da će u drugom krugu upisa deca odabrati baš ovu školu i popuniti slobodna mesta jer je poljopriverda, tj. proizvodnja hrane i ekologija po rečima direktora, perspektiva i budućnost ne samo u Vojvodini već i u Evropi.

Što se tiče Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, situacijiu je predočio prodekan za nastavu Nenad Magazin.

– Od 565 budžetskih i 175 samofinansirajućih mesta, za sada je upisano 363 budžetska i 16 samofinansirajućih studenata što je znak da u narednim danima produžimo upisni rok. Situacija je različita od smera do smera – kaže on.

Potpuno ili skoro sasvim su popunjeni smerovi fitomedicina, veterinarska medicina, pejsažna arhitektura (od 50 mesta, popunjena su 43) dok je ove godine slabije interesovanje iz oblasti biljne proizvodnje, poljoprivredna tehnika uređenje voda ili agroekonomski smer.

Iskustvo im govori da će najveći deo budžetskih mesta da se popuni u drugom i trećem upisnom roku.

– Pad od 5 odsto u broju upisa nije veliki kad se uzme u obzir pad nataliteta i broj svršenih đaka u prethodonom nivou školovanja – zaključio je Magazin.

Izvor: RTV

Foto: Free Images


reklama