Kompanija „Budimka“ uskoro postaje deo projekta „Stvarano u Srbiji“

421

Prehrambena industrija „Budimka-Požega“, koju je iz stečaja 2020. godine kupila domaća kompanija ITN iz Kosjerića, već je uspešno realizovala važne investicije usmerene na pokretanje proizvodnje, modernizaciju pogona i infrastrukture, kupovinu nove opreme i zapošljavanje radnika.

Za ovu godinu takođe imaju ambiciozne planove među kojima su izgradnja novog pogona za preradu povrća, novi izvozni proizvodi, ali i da budu deo projekta Privredne komore Srbije „Stvarano u Srbiji“.

– Cilj nam je da naši proizvodi u narednom periodu budu obeleženi žigom „Čuvarkuća“ koji porvrđuje kvalitet i domaće poreklo. Projekat „Stvarano u Srbiji“ prepoznali smo veliku podršku proizvođačima i podsticaj prodaji domaćih proizvoda. Sigurni smo da ćemo učešćem u projektu ostaviti prepoznatljiv trag na tržištu i biti znatno vidljiviji i bliži kupcima – ističe Aleksandar Marković, generalni direktor.

„Budimka“ trenutno zapošljava 105 radnika, a prepoznatljiva je po odličnoj sinergiji srpskih receptura i moderne proizvodne tehnologije, ima širok asortiman proizvoda namenjenih domaćem i ino tržištu.

– Kako se ulagalo u nove proizvodne linije povećavao se i broj proizvoda kako našeg brenda tako i kroz privatne robne marke trgovinskih lanaca, počev od konzerviranog voća i povrća, preko marmelada, džemova i namaza, do koncentrata i sokova – objašnjava Marković.

Osim dobrog plasmana u Srbiji, otvaraju se, po njegovim rečima, nova tržišta, kao što su Rumunija, Češka, Grčka, a proširuje se tržište Rusije i Indije. Sve je veća potražnja i za voćnim koncentratima koji su svojim kvalitetom otvorili direktan pristup tržištima Kanade, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Kine.

Kompanija je prisutna sa svim većim sajmovima u inostranstvu – nedavno su bili na PRODEXPO u Moskvi, Dubaiju (GULFOOD), a učestvovaće i na prehrambenim sajmovima u Amsterdamu (PLMA), Čikagu (PLMA), Parizu (SIAL) i drugim.

Budimka sarađuje sa 150 lokalnih kooperanata, kao i sa velikim brojem otkupljivača voća i povrća. Cilj im je, kako ističu, da se broj poljoprivrednih proizvođača povećava iz godine u godinu. Otvoreni su da podrže, i da u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom poljoprivrede, kreiraju programe podrške mladim poljoprivrednim proizvođačima. Poručuju da bi u „Budimci“ imali sigurnog kupca.

– Od početka smo u programu „Moja prva plata”, imamo petoro mladih koji su u stalnom radnom odnosu, a došli su upravo preko ovog programa. Voleli bismo da se prijavljuje više mladih sa srednjim stručnim obrazovanjem, jer nudimo veliki broj radnih mesta za taj kadar. Stoga smo i podržali model dualnog obrazovanja. Od septembra 2022. godine, 15 učenika poljoprivredne škole „Ljubo Mićić” iz Požege uči kroz rad baš u našoj kompaniji. Đaci pohađaju smer za prehrambenog tehničara, a u „Budimci“ imaju priliku da se upoznaju sa realnim situacijama u proizvodnji, nauče rad na mašinama, i nadamo se, posle srednje škole ostanu ovde i dobiju stalno zaposlenje – kaže Marković.

Osim programa „Moja prva Plata” i dualnog obrazovanja kompanija učestvuje i u drugim programima podrške zapošljavanju mladih među kojima je program „Stručne prakse”.

„Budimka“ A.D. Požega je osnovana 1947. godine, a ITN grupa kupila ju je iz stečaja u novembru 2019, a u junu 2020. pokrenuta je proizvodnja i zvanično otvaranje fabrike. Odmah po preuzimanju fabrike, počela je prva faza investicija u proizvodne linije i samu infrastrukturu u koju je uloženo pet miliona evra.

Drugi investicioni ciklus počeo je 2022. godine, uloženo je 2,2 miliona evra u opremu za proizvodnju i preradu voćnih koncentrata i liniju za sterilizaciju, punjenje, zatvaranje i pakovanje džemova i marmelada. U drugi deo faze izdvojeno je još 3,5 miliona evra gde je planirano ulaganje u automatizovane linije za kiseli program i aseptik linija za proizvodnju voćnih kaša. Najavljuju nove investicije i još snažnije pozicioniranje na domaćem i stranim tržištima.

Foto: ITN Group, PKS, Vlada Srbije


reklama