Korak bliže ka usklađivanju standarda u organskoj proizvodnji Srbije i Republike Srpske

26

Privredne komore Srbije (PKS) i Republike Srpske (PKRS) sarađivaće na unapređenju razvoja organske proizvodnje i usklađivanju standarda u ovoj oblasti.

To je potvrđeno Sporazumom o saradnji u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije sa posebnim osvrtom na organsku proizvodnje, koji su u Banja Luci potpisali Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS, i Pero Ćorić, predsednik Privredne komore Republike Srpske.

– Ovo je sporazum koji prethodi sporazumu o usklađivanju standarda u organskoj proizvodnji. Rast u prehrambenoj industriji imaće za posledicu i jačanje naše saradnje – rekao je Jovanović.

On je najavio zajedničke nastupe dve komore na predstojećim specijalizovanim sajmovima.

Sporazum PKS i PKRS je potpisan u okviru manifestacije “Organik fest Srpske“ koji su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Srpske i PKRS.

Tokom dva izložbena dana sajma, 24. i 25. septembra, organizovane su razne edukativne radionice za organske proizvođače sa ciljem upoznavanja privrednika sa aktuelnom situacijom i potencijalnim razvojem poslovanja.

Na sajmu je održan i okrugli sto na temu “Organska proizvodnja razvojna šansa regiona, da ili ne?“ na kojem su učestvovali predstavnici institucija Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Federacije BiH, organski proizvođači kao i još mnoga usko specijalizovana predavanja na budućih potencijala u ovoj grani privrede.

Foto: PKS, Pixabay


reklama