Košnice u cvetnom voćnjaku

412

Kada u rascvetalom voćnjaku treba postaviti pčele s košnicama radi boljeg oprašivanja? Najveću ulogu, ako ne i jedinu, s praktičnog gledišta, za prenošenje polena na tučak za sve voćke (osim lešnika i oraha) ima pčela.

Pčele su u prirodi najbrojnije u vreme cvetanje voćaka. Hrane se isključivo proizvodima cveta – nektarom i polenom.

Skupljajući nektar i polen, lete s cveta na cvet i tako usput pružaju svoju najvažniju uslugu čoveku – oprašuju cvetove voćaka i stvaraju uslove za oplodnju. Smatra se da udeo pčela u oprašivanju voćaka iznosi oko 80 odsto, a 20 odsto otpada na ostale insekte i vetar. Zbog toga se procenjuje da je korist od pčela u oprašivanju voćaka i drugih biljnih kultura deset puta veća od vrednosti pčelarskih proizvoda (meda i voska).

Pri intenzivnoj proizvodnji voća, kad se isključuju sva „uska grla” u voćnjaku, u vreme cvetanja uvek treba osigurati potreban broj košnica pčela. Dve košnice su dovoljne za jedan hektar voćnjaka. Ako je u vreme cvetanja toplije, sunčanije i bez vetra, postavlja se manji broj košnica. Ukoliko je vetrovitije i hladnije, broj košnica treba povećati.

Košnice se raspoređuju i po celom voćnjaku. Unose se u voćnjak tek kad je otvoreno 10-15 odsto cvetova. Ranije ih ne treba unositi kako se pčele ne bi orijentisale na cvetove korova i drugih biljaka koje cvetaju. Kad počne cvetanje voćaka, pčele bi iz navike posećivale prethodne cvetove, pa bi izostao efekt oprašivanja voćaka.

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay


reklama