Kovrdžavost lista – najčešća bolest breskve

387

Kovrdžavost lista je najčešća bolest breskve i nektarine koja se javlja redovno svake godine, a jačina napada zavisi prvenstveno od vremenskih uslova u periodu otvaranja pupoljaka.

Uzročnik bolesti je gljiva Taphrina deformans koja prezimljava na deblu i granama breskve i u proleće napada mlade, tek razvijene listiće. Zarazi posebno odgovara kišovito vreme (jer kišne kapi šire gljivicu po čitavoj krošnji) i hladno vreme (jer listovi sporije rastu). Kad listovi dostignu punu veličinu, gljivica više ne širi zarazu.

Simptomi napada su vrlo karakteristični – dolazi do kovrdžanja listova koji na kraju pocrne, suše se i otpadaju (defolijacija). Biljka posle toga stvara nove listove, ali na taj način troši previše hraniva i svake godine sve više slabi, dok na kraju potpuno ne propadne. Biljke koje su izgubile dosta lišća trebalo bi prihraniti, potrebno je i prorediti broj plodova na granama kako bi voćka zadržala svoju vitalnost.

Budući da gljiva zaražava listove dok su još mladi, a tek kasnije se pojavljuju simptomi, često se zaboravi da se reaguje na vreme i pravovremeno obavi hemijska zaštita. Jednom kad simptomi napada postanu vidljivi, kovrdžavost lista se nikakvim prskanjem ne može suzbiti.

Zaštita fungicidima vrši se isključivo preventivno. Obavezno je uraditi zimsko prskanje preparatima na bazi bakra. Kad se pojave zeleni listovi, ne sme se prskati bakarnim preparatima zbog njihovog fitotoksičnog delovanja. Dok listovi ne dostignu svoju punu veličinu, preporučuju se preperati na bazi ditianona i dodina. Vremenski razmaci tretiranja zavise od klimatskih uslova i fenofaze biljke i fenofaze biljke pa se pre primene savetujte sa stručnim licima u poljoprivrednoj stručnoj službi.

Izvor: dipl. inž. Žaklina Mladenović, PSSS Smederevo

Foto: Paul Bachi, University of Kentucky Research and Education Center, Bugwood.org, Penn State Department of Plant Pathology & Environmental Microbiology Archives, Penn State University, Bugwood.org, Whitney Cranshaw, Colorado State University, Bugwood.org


reklama