Do kraja godine dobijamo još 200 MW iz energije vetra

36

U Srbiji je u proteklih nekoliko godina pušteno na mrežu oko 150 megavata iz obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine biće pušteno još 200 megavata iz energije vetra, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je na Međunarodnoj konferenciji „Energy and Ecology Industry EEI 2018“ u Rektoratu Univerziteta u Beogradu rekao da će i iduća godina biti značajna i da se očekuje proizvodnja novih 200-250 megavata iz energije vetra, a da će se u 2020. dostići cilj da proizvodnja bude između 500 i 600 megavata iz obnovljivih izvora energije.

– Naši ekonomski ciljevi leže pre svega na tri najvažnija stuba – jedan je unapređenje i efikasnosti i zaštita životne sredine postojećih postrojenja za proizvodnju električne energije, kao i izgradnja novih proizvodnih objekata koji u sebe uključuju zahteve najbolje dostupne tehnologije i najviše standarde pre svega u oblasti zaštite životne sredine – rekao je ministar.

On je dodao da su takođe važni novi projekti što se tiče obnovljiviih izvora energije.

– Srbija u ovom trenutku krupnim koracima dostiže zapadno-evropske zemlje koje su u to krenule devedesetih godina kada smo se mi suočavali s velikim problemima kao društvo i država. Kao treći stub razvoja definisani su novi izvori energije – rekao je Antić, dodajući da na tom planu postoji ogroman prostor da se stvari unaprede.

Ciljevi su pre svega vezani za nove tehnologije, za pametne sisteme, i sve ono što nauka i tehnologija stavljaju na raspolaganje energetskoj industriji.

Antić je rekao da su stručni skupovi poput današnjeg dobra prilika za dijalog između privrede i nauke.

– Imamo dobru saradnju sa Akademijom inženjerskih nauka, Univerzitetom i Mašinskim fakultetom, i to daje snažnu, stručnu i temeljnu podršku energetskom sektoru, vladi, Ministarstvu rudarstva energetike i energetskim kompanijama da ostvarimo krupne korake u pravcu najznačajnijih ciljeva – kazao je Antić.

Međunarodna konferencija „Energy and Ecology Industry EEI2018“ organizovana je u Beogradu povodom proslave jubileja, 20. godisnjice Akademije Inženjerskih Nauka Srbije (AINS).

Učestvuju predstavnici iz 15 zemalja, rečeno je na otvaranju skupa, a neke od tema odnose se na povezanost između zaštite okoline i energetske proizvodnje, ekološke, ekonomske i socijalne efekte upotrebe energije, globalno zagrevanje i klimatske promene…

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Branko Kovačević rekao je da Srbija postiže značajne rezultate u sektorima poput IT, a da velike potencijale imamo u energetskom sektoru, poljoprivrednoj proizvodnji…

Foto: Elicio, Pixabay


reklama