Krajem septembra BiH nastavlja izvoza goveđeg mesa u Tursku

9

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je da će krajem septembra biti nastavljen izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Košarac je podsetio da je ove godine dogovoren izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, te da je sredinom marta realizovan izvoz prvog kontingenta mesa.

– Krajem septembra će za Tursku krenuti drugi kontingent, u okviru kojeg je planiran izvoz oko 2.000 bikova. Procenjujemo da će više od 80 odsto količina biti obezbeđeno sa farmi iz Republike Srpske – naglasio je Košarac.

On je istakao da je firma iz Federacije BiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, dok uslugu klanja vrši kompanija ZP „Komerc“ iz Bijeljine, koja je, kako je naveo, prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao.

– Nastaviću da insistiram na tome da u spoljnotrgovinskom prometu goveđeg mesa sa Turskom najmanje 50 odsto sirovine bude obezbeđeno iz Republike Srpske – rekao je Košarac.

On je dodao da je izvoz na tursko tržište omogućen na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

Izvor: Capital

Foto: Envato, Freepik


reklama