Kraljevska begonija

832

Begonia rex, poznata i kao kraljevska begonija i lisnata begonija, jedna je od najčeše gajenih sobnih biljaka, a posebno je cenjena zbog velikog ukrasnog lišća srcolikog oblika, raznovrsnih boja i tekstura.

Kraljevska begonija voli vlažan vazduh, umereno vlažno zemljište i toplotu, ali potrebno je izbegavati direktno svetlo. Najbolje uspeva u polusenci.

Najbolji supstrat za gajenje sobne begonije je beli treset, pomešan sa malo humusa, kako bi se stvorila hranljiva ali ocedita sredina.

Preporučuje se da se begonija prihranjuje često, ali sa malom koncentracijom prihrane, kroz vodu za zalivanje.

Begonija vremenom gubi na dekorativnosti, pa se preporučuje njeno zanavljanje jednom godišnje ili jednom u dve godine.

Najbolji način za razmnožavanje kraljevske begonije je polaganje lisnih reznica u pesak ili perlit u toploj, vlažnoj sredini. Za to je pogodna plastična posuda sa poklopcem ili najlonom.

Kako bi se stimulisalo bolje i kvalitetnije ožiljavanje begonije, preporučuje se primena IBA i NAA hormona niske koncentracije.

Ukoliko se primenjuje gel, dovoljno je da njegova koncentracija bude 500 ppm, dok je kod tretiranja rastvorom, potrebna koncentracija 25 mg/l.

Lisne reznice se potope u rastvor hormona, u trajanju od 3-4 sata, posle čega se postavljaju na podlogu i blago zagrnu po rubovima. Ubrzo će se pojaviti mladi izdanci sa puno belih žilica.

Izvor: zivetisabiljkama.net


reklama