Krastavost plodova breskve

634

Krastavost plodova breskve prouzrokuje gljivica Venturia carpophila (poznata i pod sinonimom Cladosporium carpophilum). Ovo oboljenje se naročito odražava na izgled plodova i njihov plasman na tržište.

Simptomi se ispoljavju na plodovima, mladim grančicama i lišću. Okrugle, baršunaste pege maslinasto do crne boje su uočljive pri vrhu ploda prema peteljci. Pege se šire i međusobno spajaju, izazivajući pucanje ploda i stvarajući prostor za pojavu truleži ploda (Monilinia sp.). Vidljive pege na letorastima i grančicama su blago uzdignute, kružnog oblika, sa ljubičastim marginama. Njihova pojava je uočljiva tek kasnije u toku vegetacije.

Venturia carpophila prezimljava u pegama na grančicama. Nastanak spora započinje u fazi „obrijavanja plodića”, a vrhunac razvoja dostiže nakon dve do šest nedelja. Spore se prenose putem vode i vetra. Maksimalna sporulacija se postiže nakon 24 sata u uslovima visoke vlažnosti vazduha. Spore koje potiču iz pega na grančicama i plodovima u tekućoj sezoni su izvor zaraze za letoraste i listove. Plodovi su osetljivi na oboljenje od trenutka obrijavanja plodića pa sve do berbe.

Primena agrotehničkih mera, prvenstveno orezivanje, predstavlja prvu liniju odbrane od patogena jer je strujanje vazduha poboljšano tako da je sušenje brže, a time se smanjuje i potencijal za infekcije. Pored toga, prskanje hemijskim preparatima je efikasnije jer se obezbeđuje lakše prodiranje i distribucija sredstava u krošnji. Prskanje fungicidima trebalo bi primeniti u intervalu od 10 – 14 dana, počevši od obrijavanja plodića. Najkritičniji period zaštite je između druge i šeste nedelje posle obrijavanja plodića. Program primene fungicida trebalo bi nastaviti do četrdeset dana pre berbe. Kaptan 50WP i Indaar 75 WSP daju odlične rezultate u kontroli ovog oboljenja, dok su sumpor u suspenziji (Wettable Sulphur) 95 WP i Pristin za nijansu manje efikasni, ali se ocenjuju kao dobri za suzbijanje ovog oboljenja.

Izvor: „Breskva” (Dr Mirjana Bulatović-Danilović)

Foto: Clemson University – USDA Cooperative Extension Slide Series, Bugwood.org, Rebekah D. Wallace, University of Georgia, Bugwood.org


reklama